Ellen och Jonatan hittade hem vid sjön mellan skogarna

13/02/2024

Ellen och Jonatan har bott i Ekhult utanför Åsenhöga i snart fem år. När de kom hit var lille Folke ett år, född i Göteborg, deras lilla storstadsbarn.

Jonatan studerade till ingenjör på Chalmers och Ellen till socionom i Göteborg innan de hamnade här. Men det var inte i där de träffades. Det var musiken som förde dem samman på Glimåkra folkhögskola, där båda gick på Gospellinjen. Ursprungligen kommer Jonatan från Vikbolandet utanför Norrköping.

Ellen är aktiv i Åsenhöga Brassband och har lett olika körer genom åren. Nu är de medlemmar i Equmeniakyrkan i Åsenhöga.

På drygt fyra år har familjen utökats med två små flickor, Asta och Tora. Precis hemkomna från Töllstorpshallen passar det bra med finfika. Uppdukat är saffransbullar och småkakor, några doppade i choklad.

Jonatan var inte svår att övertala

Ellen berättar.

– Jag har bott och växt upp här. Vi flyttade till mina hemtrakter efter våra studier och du, Jonatan, du hängde på.

Jonatan fyller i.

– Jag var nog inte så svårövertalad. Även om jag inte hade någon direkt bild av Småland. Jag tyckte att Småland bara var mörk granskog från Jönköping ända ner till Skåne. Men så finns det ju pärlor mellan skogarna, som den här. Både jag och Ellen är uppvuxna på landet, så vi är vana vid ”avkrokheten”.

Båda fick snabbt jobb när de flyttade ner. Ellen arbetar inom socialtjänsten i Värnamo och Jonatan på Thule i Hillerstorp. Att jobbsituationen är löst gör det lättare att rota sig.

– Det finns många gårdar här runt vattnet och många barndomsvänner som flyttat tillbaka, precis som jag. Barnen går på förskolan i Åsenhöga. Den är fin och nyrenoverad, fortsätter Ellen.

Det märks att Ellen ser tillbaka på sin uppväxt med positiv blick. Hon vill gärna ge sina barn det hon själv fått uppleva med närheten till naturen, lugnet och tryggheten. Medan Jonatan ibland längtar till sina hemtrakter.

– Jag saknar nog lite öppna landskap, men det känns väldigt positivt i trakten, menar Jonatan.

Vännerna, konserter och brassbandet

– Vi har vänner som flyttat hit, det är också viktigt. En av de stora anledningarna att vi tog steget att bosätta oss här är ändå brassbandet. Jag spelar kornett i Åsenhöga Brassband, fyller Ellen i.

– Det hålls fina konserter i kyrkan. Folk är öppna och nätverkande, inflikar Jonatan.

– Om det inte händer något sätter man själv ihop aktiviteter. Det är många småbarnsfamiljer i Åsenhögaområdet och ibland drar vi ihop och gör saker tillsammans, fortsätter Ellen.

Ellen och Jonatan tycker det känns positivt med en kommun som satsar bland annat på att främja fritidsaktiviteter såsom simhall och bibliotek.

Det råder inga sysselsättningsproblem i familjen. Det pågår renovering av huset de bor i. Det är lite tufft att både renovera och ha små barn.

20231117 090916

Eldsjäl som återvänt hem skapar förutsättningar för inflyttade att stanna efter studier

11/12/2023

Isak Nilsson på Zal produkter är en eldsjäl, som genom sitt engagemang i Ski Team Göhlin, fått flera skidåkare att stanna efter sina gymnasiestudier. En av dem är elitskidåkaren Elias Andersson.

Läs merArrow-right
Joel Björnlinger2

Joel Björnlinger valde Gnosjö för skidåkningen, gemenskapen & entreprenörskapet

20/11/2023

Här finns jobb direkt efter gymnasiet, skidkompisarna, möjligheten att starta företag och en fin tjej. Valet var att flytta hit var enkelt.

Läs merArrow-right
Jessica.Johansson

Kärleken och jobbet fick Josefine Johansson att flytta hit

16/11/2023

Det var inte svårt för Josefine att ta steget att lämna Örebro för Gnosjö. Här fanns inte bara en discgolfbana, utan också närhet till naturen och kärleken.

Läs merArrow-right
Gnosjöandan Linda Fransson

Linda Fransson

23/11/2022

Linda Fransson är uppvuxen på det numera medelstora familjeföretaget Gnosjö Automatsvarvning. Ja, alltså bokstavligen uppvuxen på företaget. Hon föddes nämligen samma dag som köpet av bolaget gick igenom.

Läs merArrow-right