Kärleken och jobbet fick Josefine Johansson att flytta hit

En av Sveriges bästa skyttar inom discgolfsporten har slagit ner sina bopålar i Marås.

16/11/2023

Den främsta anledningen till att folk flyttar är för jobb, men även kärleken har stor betydelse och får människor att flytta. Enligt studier är argumenten för de, som lämnar storstaden för landet, att det är nära till naturen, att familjen finns nära, att man kan bo billigare, att det är lugnare och mer fridfullt samt att det är bättre för barnen att växa upp.

Josefine Johansson är en av dem som valt att flytta. Hon har valt lilla natursköna Marås framför Örebro. Josefine är en av Sveriges bästa discgolfare. För henne var det kärleken och jobbet, som fick henne att ta steget att flytta hit. Det underlättade att veta att det fanns en 9-hålsbana på orten där hon kan bedriva delar av sin träning.

En energisk vinnarskalle

Vi träffar henne på en av fotbollsplanerna vid Töllstorpshallen en dag när det blåser halv storm. Hon har just avslutat arbetet för dagen på vårdcentralen Bra Liv i Gnosjö, där hon arbetar som fysioterapeut.

– Det var inte svårt att lämna Örebro för Marås, även om jag var ganska bortskämd där. Det fanns två 18-hålsbanor för discgolf i Örebro. Här finns bara en 9-hålsbana. Det var viktigt för mig att ha jobb innan jag flyttade hit och jag lyckades med det. Det är en trivsam arbetsplats. Jag har trevliga kollegor, så det känns väldigt bra.

För Josefine är träning och tävling en stor del av livet och det har det alltid varit. Att den nya discgolfbanan fanns gjorde steget att flytta hit betydligt lättare.

Josefine visar hur man ska hålla i discen för att få ett bra stabilt grepp, så att man kan styra hur den ska gå. Det är mycket teknik för att få den dit man vill. Josefine är en av Sveriges absolut bästa skyttar och tillhör den svenska eliten inom discgolf, så man kan inte få någon bättre instruktör.

– Jag älskar all sport och är en riktig tävlingsmänniska och vinnarskalle. Jag har så mycket energi som jag måste få ur mig. Att kunna ta mig hit till banan efter jobbet är verkligen bra. Tidigare har jag även spelat fotboll och handboll. Discgolfen började jag med 2019, så det är nästan fem år sen nu, gjorde min första tävling 2021.

Gnosjöandan känns av

I midsomras flyttade hon in för att bli sambo med Sebastian. Det var främst för honom som hon lämnade Örebro. Hon var på väg mot en discgolftävling i Finland på genomresa i Jönköping, när hon träffade honom. Det tog inte lång stund för att de skulle de fatta tycke för varandra.

– Visst har jag känt att mentaliteten är lite speciell här. Folk är mycket företagsamma. Om de ska göra något så gör de det direkt. Här tvekar man inte. Det var lätt för mig att ta steget flytta till Gnosjö. Från början kommer jag från Hallsbergs kommun, som har cirka 16 000 invånare, men i Hallsberg är det ungefär 10 000. Det är ganska utspritt, precis som här. Gnosjö känns som hemma.

Jessica.Johansson Discgolf

Varje disc har sin uppgift, precis som i vanlig golf. Det finns exempelvis "driver" och "putter".

Gnosjöandan Linda Fransson

Linda Fransson

23/11/2022

Linda Fransson är uppvuxen på det numera medelstora familjeföretaget Gnosjö Automatsvarvning. Ja, alltså bokstavligen uppvuxen på företaget. Hon föddes nämligen samma dag som köpet av bolaget gick igenom.

Läs merArrow-right
Madelene Berg Gnosjöandan

Madelen Berg

24/10/2022

Madelen Berg är född och uppvuxen med Gnosjöandan. I den andan har hon drivit företag tillsammans med sin pappa. Och företagandet sträcker sig långt tillbaka i familjearvet.

Läs merArrow-right
Joachim Ling

Ling Fritid

26/09/2022

Joachim Ling är född och uppvuxen i Gnosjöandans vagga. Sedan ett par år tillbaka driver han Ling Fritid som kombinerar ett av hans stora intressen med en affärsidé inom besöksnäring.

Läs merArrow-right
Edvin Claesson Brodertryck

BroderTryck

31/08/2022

Edvin Claesson flyttade till Gnosjö när han skulle börja gymnasiet. Det var Gnosjöandans Kunskapscentrum med sitt skidgymnasium som lockade starkast. Efter studenten valde han att stanna kvar.

Läs merArrow-right