Visit Gnosjö

Välkommen till vår del av Småland

Vi är fyrahundrafemtio kvadratkilometer Småland med nära till populära besöksmål som High Chaparral, Isaberg och Store Mosse - men det stannar inte där. Vi är en del av ett område med etthundraelva sjöar, sex orter och många företag som sätter guldkant på allting outdoor. Här finns utrymme att upptäcka och njuta av den natur- och kulturnära Gnosjöandan.

High Chaparral

Bland krutrök och cowboys blir du en del av äventyret

Det som började som en excentrisk idé av en entreprenör är idag som att kliva rakt in i Vilda Västern, så som det såg ut på 1870-talets Amerika. Bland hjältar, banditer, shower och upplevelser görs ditt besök spännande, lärande och äventyrligt. På High Chaparral är det viktigt att vara tillsammans - det är grunden och drivkraften bakom allt som sker i denna unika temapark. Som ett framträdande besöksmål som vunnit flera priser är ett besök här oförglömligt.

High Chaparral är en värld full av fängslande shower, fascinerande hjältar men även skurkar som bröderna Dalton och tågrånare. Ta en tur till Buffalo Island och kolla på parkens bisonoxar eller kolla in deras Texas longhorn. Ett stenkast därifrån finns Old Mexico där du kan stöta på Zorro och hans vänner - och ovänner. Ja, här finns något för alla! High Chaparral har även övernattningsmöjligheter för den som vill stanna här länge, både Wild West in och camping finns i direkt anslutning till parken.

Så dra på dig bootsen, sadla hästen och ladda revolvern för nu är du i Vilda Västern.

HC Koncept Barn Img001

Töllstorps fritidsområde

En plats för den aktiva naturälskaren

Vårt fritidsområde i Töllstorp, Gnosjö, är vi otroligt stolta över. Med cirka 200 hektar finns här något för alla. Med Töllstorpssjön finns här vacker natur som är så typisk för vår del av landet. Den centrala punkten kretsar kring Töllstorpshallen som rymmer caféteria, sporthall samt simhall och granne med det ligger Gnosjö vandrarhem. Under våren 2023 kommer även ett rehab och spa stå klart. Härifrån kan man påbörja vandringsleder Kävsjölänken och Järnbärarleden som tar dig till Store mosse respektive Isaberg eller varför inte vidare ut på Höglandsleden?

Utöver detta finns fotbollsplaner, utegym, hinderbanor, elljusspår, busiga MTB-spår, rullskidspår och X-rundor. Och vi håller även på att utöka med en discgolfbana. Så när vi säger att det finns något för alla menar vi det. Ung som gammal, ensam som i grupp, vi slår vad om att du hittar något du vill göra här. 

Välkommen hit för egna äventyr eller för lägeraktiviter! 

DSC01157

Store mosse och naturum

Nationalparken som lockar alla

Vår nationalpark är något vi är extra stolta över. Som Sydsveriges största myrmark tar nationalparken med dig på en unik upplevelse som för tanken till fjällvärlden. Med flera vandringsleder av olika längder, två vandrarhem, tält- och ställplatser samt ett naturum är Store mosse en plats för alla.

Hit välkomnas du året runt och det finns flera aktiviteter att utforska. Vare sig det är under den grönskande våren och sommaren, eller den tysta hösten och vintern så visar nationalparken alltid upp sin bästa sida.

På Store mosse kan du boka guidningar, boka utflykter med snöskor, upptäcka naturum eller varför inte det intilliggande stora fågeltornet. Det finns ett flertal olika vandringsleder som passar olika målgrupper. Några utav dem är även barnvagns- och tillgänglighetsanpassade leder så alla kan komma hit och ta del av mossen. Inne på naturum hittar du utställningar och historia om mossen och du kan även låna kikare för att stå och spana efter örnar som ibland häckar i nationalparken. För de minsta finns Skogstrollens stig utanför naturum, en sagorunda där du möter troll och andra väsen. 

DSC01098

Hylténs industrimuseum

Företaget som la grunden till den moderna Gnosjöandan

J.E Hylténs metallvarufabrik är den fabrik som låstes och stod övergiven länge. När dörrarna öppnades igen var det bokstavligen att ta ett steg in i en svunnen tid. Fabriken är idag ett industrimuseum och en av våra stora dragare i området, speciellt under sommaren. Då kan du uppleva maskinerna inne på museet när dem körs.

Hylténs la grunden för den moderniserade Gnosjöandan och har gett upphov till flera storföretag som än idag existerar i Gnosjöregionen. På andra sidan vägen ligger Gåröströms industrimuseum som har en utställning med maskiner med koppling till Gnosjöregionen och alla fungerar än idag tack vare en engagerad grupp eldsjälar.

Det tillverkas fortfarande vissa föremål t.ex. görs ljusvässare och klockor fortfarande. En gång om året startas hela produktionen upp under ett event vi kallar Gjutarnatta. Här kan man då uppleva gjuteriet i sin prakt med skenet från eldarna mot den mörka hösthimlen.

Muséet har öppet året runt och du kan ringa för att boka visningar både som enskild grupp eller som företag. Är du ett företag så skulle vi föreslå att du passar på att besöka Hylténs och sedan ett av våra framstående företag som är aktiva idag. 

Infopoint Hylténs

Töllstorps industrimuseum

Framväxten av småindustrin med vattenkraft

Ett annat omtyckt museum hos oss är Töllstorps industrimuseum. Vi hämtar mycket stolthet i vårt arv och det syns i våra besöksmål. Töllstorps industrimuseum är ett levande museum där vattenhjulen fortfarande snurrar precis som förr i tiden. På plats kan du se när det visas tråddragning och tillverkning av kruköron, vispar, musfällor, betsel, hårnålar, säkerhetsnålar m.m. - allt med tråd från Gnosjö. Sommartid har museet öppet varje dag med enklare servering av fika och övriga året går det bra att kontakta dem för visning av området.

Idag finns två kvarnar kvar, en smedja och Gnosjös första automatmaskin som är tillverkad 1881. Den tråd som används här drogs till en början med häst men man övergick runt 1750 till att driva produktionen med vattenkraft, fiffigt va? I sann Gnosjöanda kom man överens med de som hade dammar längre upp för att säkerställa att man hade vattenkraften till sin produktion längre ner. 

Under guidningen går man en slinga som till största del är en grusad stig. Har du inte möjlighet att gå denna så finns de möjlighet att få se guidningen på film i det stora boningshuset som finns på området.

Visste du att det även görs hönsglasögon här?

IMG 7621

Isaberg Mountain Resort

Äventyrsberget för dig som gillar att vara aktiv

Isaberg, där fartfyllda äventyr blir verklighet året runt. Isaberg är ytterligare ett exempel på hur Gnosjöandan är som starkast. Från att ha gjort en resa som vinterdestination kan man nu besöka äventyrsberget året runt. 

Här kan du inte bara åka skidor men du kan även upptäcka saker som rodel, höghöjdsbanan, minigolf, hinderbanor och inte minst en av Sveriges största . Och det slutar inte där - mer planeras då Isaberg ständigt vill ligga i framkant när det gäller att erbjuda dig en upplevelse utöver det vanliga. 

För dig som kommer och besöker Isaberg finns det fina boendemöjligheter på berget. Camping och stugor med naturnära läge av hög standard erbjuds. Och det ska inte glömmas att berget även erbjuder fina möjligheter till mat. På restaurang Höganloft kan du äta och dricka gott som avslut på en fin dag full av äventyr. 

ISABERG RODEL 190706 142

Stall Sonakull

Upptäck vår del av Småland till häst

I de småländska skogarna sätter dessa Haflingerhästar sina hovar med stor vana på stigen. Stall Sonakull erbjuder en annorlunda upplevelse för dig som vill kombinera hästäventyr med natur. Från blommande vår till färgsprakande höst erbjuds dessa turer som efter behov även kan bokas med en matupplevelse.

Att få komma ut på guidad tur i vår fina natur med hästar är ren och skär medicin för kropp och själ. Här har vi fokus på avkoppling och närvaro - en paus från från vardag och stress.

 

Sonakulladwords001

Marieholmskanalen

Marieholmskanalen går mellan Marieholm och Hillerstorp. Den passerar genom sjön Flaten och med sin cirka 10 km långa sträcka är den perfekt för en tur med kanot eller kajak. Vilket av alternativen väljer du?