Visit Gnosjö

Välkommen till vår del av Småland

Vi är fyrahundrafemtio kvadratkilometer Småland med nära till populära besöksmål som High Chaparral, Isaberg och Store Mosse - men det stannar inte där. Vår kommun består utav etthundraelva sjöar, sex orter och många företag som sätter guldkant på allting outdoor. Som en del av Gnosjöregionen finns här utrymme att upptäcka och njuta av den natur- och kulturnära delen av Gnosjöandan.

I blickfånget

Discgolf - roligt för hela familjen

Discgolf är en rolig sportaktivitet som passar alla åldrar. Sporten kombinerar golf med "frisbee" och går ut på att kasta en så kallad disc i en korg på så få kast som möjligt. I Töllstorps fritidsområde finns en 9-hålsbana.  Så här gör du för att spelaDet är gratis att använda banan. Du behöver själv ha med en egen disc. Har du ingen kan du köpa en i Töllstorpshallens cafeteriakassa och här finns även resultatkort för den som vill utmana vänner och bekanta. För dig som vill ha ordentlig koll och tävla mot andra, inte bara på vår bana utan även på andra banor, så kan du ladda ner appen Udisc. Regler i korthetFörsta kastet, utkastet, sker på konstgräs-tee vid varje hål.Alla andra kast sker på den plats där discen stannade efter föregående kast.Det är alltid den som ligger längst ifrån korgen som står i tur att kasta.En disc som landar i ett område märkt OB är Out-Of-Bounds. Nästa kast spelas från där discen skar OB-linjen, med ett kasts plikt. Om en disc passerar på fel sida om ett mandatory träd spelas nästa kast från dropzone, DZ, med ett kasts plikt. Discen ska stanna i korgen för att hålet ska vara färdigspelat. SäkerhetStå alltid bakom den som står i tur att kasta. Även duktiga spelarekastar snett ibland. Var också uppmärksam på andra motionärer som rör sig i området och låt dem passera innan du kastar.

Store mosse nationalpark

Store mosse nationalpark är södra Sveriges största myrmark söder om Lappland vilket gör ett besök här till en unik upplevelse i vår del av landet. Nationalparken grundades 1982 och täcker, tillsammans med intilliggande naturreservat, nästan 8000 hektar mark. I nationalparken finns det mesta för dig som gillar naturupplevelser och vandring. Vandring och guidade turer Store mosse har cirka 50 kilometer vandringsleder och de flesta går genom olika sorters natur. De varierar i längd och svårighetsgrad men det rekommenderas alltid bekväma skor som tål väder. Vid väldigt blött väder rekommenderas grovmönstrade skor, stövlar och/eller broddar.  Det går att boka guidade vandringar med naturums personal men det finns även flera privata aktörer som jobbar tillsammans med nationalparken för att få ut fler på lederna. Vandrarhemmen på Lövö och Svänö I nationalparken finns två vandrarhem, ett på Lövö och ett på Svänö. Dessa driva av en privata aktör. Vandrarhemmen har ingen el eller rinnande vatten och ligger i direkt anslutning till vandringslederna. En fantastisk upplevelse för den som vill fly vardagen och njuta av lugnet. Naturum Store mosse är en av alla nationalparker som har ett naturum. På naturum kan du ta del av utställningar och få veta mer om nationalparkens historia. Med en helt ny utställning som öppnar under våren 2023 finns här mycket att upptäcka utan att behöva ge sig ut - perfekt för hela stora som små! 

Äventyrsberget Isaberg

Isaberg, där fartfyllda äventyr blir verklighet året runt. Isaberg är ett exempel på innovativt och framåtlutat tänkande banar väg för upplevelsen. Från att ha gjort en resa som vinterdestination kan man nu besöka äventyrsberget året runt.  Här kan du inte bara åka skidor men du kan även upptäcka saker som rodel, höghöjdsbanan, minigolf, hinderbanor och inte minst en av Sveriges största . Och det slutar inte där - mer planeras då Isaberg ständigt vill ligga i framkant när det gäller att erbjuda dig en upplevelse utöver det vanliga.  För dig som kommer och besöker Isaberg finns det fina boendemöjligheter på berget. Camping och stugor med naturnära läge av hög standard erbjuds. Och det ska inte glömmas att berget även erbjuder fina möjligheter till mat. På restaurang Höganloft kan du äta och dricka gott som avslut på en fin dag full av äventyr. 

Fabriksrundan 2023

Den 14 oktober är det premiär för Fabriksrundan! En heldag där du får unika möjligheter att besöka och shoppa hos några av alla fabriker med välkända varumärken som finns i Gnosjöregionen. Heldag med unik shopping14 oktober öppnar våra fabriker upp sina lokaler där du kan köpa utställningsexemplar, andrahandssortering, utgående sortiment och rabatterade produkter. Småländsk design till småländska priser helt enkelt!Följ med på rundvandring hos företagen, kika in bakom kulisserna, se demonstration av tillverkningen och såklart, shoppa loss. En del av GnosjöandanDet är ingen slump att det finns så många företag i Gnosjöregionen. Näringslivet och företagandet här utstrålar en påtaglig anda där ingenting är omöjligt. Drivkraft och utveckling ligger i fokus och samarbeten utan krav är en självklarhet. Andan här är en del av Gnosjöandan - där ingenting är omöjligt. Här går kunskap, kvalitet och design hand i hand och förs över från generation till generation. Långsiktighet och hållbarhet är ofta ledord i tillverkningen. Här produceras gjutjärnspannan du lagar mat i, potatisskalaren du har i köket, mattan på jobbet och kanske väskan du bär på axeln varje dag. Vi är stolta över våra fantastiska fabriker och deras produkter som ofta exporteras världen över. Det här vill vi dela med oss av. Därför är just du välkommen till Fabriksrundan 2023! Medverkande företagUnder dagen deltar ett 30-tal företag med kända varumärken såsom Skeppshults Gjuteri, Hillerstorp Trä, Blond Belysning, Nordiska plast, Golvabia, Kardemumma Clogs, Isabergs förlag och många fler. Du kan se alla medverkande företag i denna interaktiva karta.   För frågor kring Fabriksrundan, var vänlig kontakta johan.svedberg@gnosjo.se.  Fabriksrundan 2023 genomförs i samarbete mellan Gnosjö kommun, Enter Gislaved och Värnamo kommun med stöd av Swedbank genom Sparbanksstiftelsen Alfa.

Evenemang

Se alla evenemang här

Dans & Lek 3-6år

På Dans och Lek får barnen röra sig till olika musikstilar och rörelsemusik I Dans och Lek så är det barn tillsammans med en vuxen som får möjlighet att dansa och leka med varandra i grupp. Vi lär oss takt och rytm på ett lekfullt sätt. Det blir kreativitet och lekfullhet där både rörelse, språk, matematik, och fantasin är i fokus. Ni kommer få rörelser och steg från olika dansstilar, öva motorik, koordination och lära dig att skapa egna rörelser. Anmälan görs via: https://dans.se/vastbosportdansklubb/shop/new?event=196460 För mer information om oss besök vår hemsida eller hitta oss på Facebook. Vid frågor kan ni kontakta oss via mej, telefon eller Messenger vbo.kontakt@live.se eller telefonnnummer:070 644 39 46. Varmt välkomna!

Hemmamatch: IFK Värnamo - IK Sirius

Välkommen till Finnvedsvallen söndag den 25 september för att se IFK Värnamo ta emot IK Sirius på hemmaplan. Biljetter köpes via IFK Värnamos officiella hemsida. 

Maria Skenegård - Författarföreläsning

Välkommen till en föreläsning med författaren Maria Skenegård på Gnosjö bibliotek. Hon kommer bland annat att berätta om sin bok Bestulen - åtta år utan mina barn. Maria råkade ut för en förälders mardröm - hennes exman höll kvar deras tre barn efter en resa till Libanon. Under åtta år fick hon inte vara nära dem. Under fem år såg hon dem inte alls. Allt började när Maria blev utsatt för våld i äktenskapet och ville skiljas. Marias berättelse tar oss med genom hennes livsresa från barndomens Libanon, familjens flykt till Sverige och hennes kamp för att få tillbaka sina barn. Mot alla odds lyckas hon skapa en meningsfull vardag genom att plocka fram sin egen styrka och aldrig sluta hoppas. Förutom Marias föreläsning kommer också föreningarna Olika vänner och Kvinnojouren Maria & Tjejjouren Mila att hålla varsitt kort föredrag om sig själva och deras arbete Datum och tid: Onsdag 4/10 kl. 18:00. Lokal: Månsidan på Gnosjö bibliotek. OBS: Endast föranmälan. Du anmäler dig genom att gå in på bibliotek.gnosjo.se/evenemang och klickar på knappen "Anmäl dig" i evenemanget. Gratis inträde. Föreläsningen är ett samarbete mellan Gnosjö kommun, Olika vänner och Kvinnojouren Maria & Tjejjouren Mila.

Fabriksrundan 2023

Den 14 oktober är det premiär för Fabriksrundan! En heldag där du får unika möjligheter att besöka och shoppa hos några av alla fabriker med välkända varumärken som finns i Gnosjöregionen. Heldag med unik shopping14 oktober öppnar våra fabriker upp sina lokaler där du kan köpa utställningsexemplar, andrahandssortering, utgående sortiment och rabatterade produkter. Småländsk design till småländska priser helt enkelt!Följ med på rundvandring hos företagen, kika in bakom kulisserna, se demonstration av tillverkningen och såklart, shoppa loss. En del av GnosjöandanDet är ingen slump att det finns så många företag i Gnosjöregionen. Näringslivet och företagandet här utstrålar en påtaglig anda där ingenting är omöjligt. Drivkraft och utveckling ligger i fokus och samarbeten utan krav är en självklarhet. Andan här är en del av Gnosjöandan - där ingenting är omöjligt. Här går kunskap, kvalitet och design hand i hand och förs över från generation till generation. Långsiktighet och hållbarhet är ofta ledord i tillverkningen. Här produceras gjutjärnspannan du lagar mat i, potatisskalaren du har i köket, mattan på jobbet och kanske väskan du bär på axeln varje dag. Vi är stolta över våra fantastiska fabriker och deras produkter som ofta exporteras världen över. Det här vill vi dela med oss av. Därför är just du välkommen till Fabriksrundan 2023! Medverkande företagUnder dagen deltar ett 30-tal företag med kända varumärken såsom Skeppshults Gjuteri, Hillerstorp Trä, Blond Belysning, Nordiska plast, Golvabia, Kardemumma Clogs, Isabergs förlag och många fler. Du kan se alla medverkande företag i denna interaktiva karta.   För frågor kring Fabriksrundan, var vänlig kontakta johan.svedberg@gnosjo.se.  Fabriksrundan 2023 genomförs i samarbete mellan Gnosjö kommun, Enter Gislaved och Värnamo kommun med stöd av Swedbank genom Sparbanksstiftelsen Alfa.

Smultronställen i Gnosjöandan

Smultronställen

Nermins och Mios bästa fisketips

I enbart Gnosjö kommen finns det 111 sjöar. Det är många av dessa sjöar som kan erbjuda fint fiske och vi på Visit Gnosjö har frågat två passionerade fiskare från trakten om vad de tycker om fiskets ädla konst. Nermin och Mio är båda väl bekanta med regionen och fiskar gärna så ofta de hinner och kan. På frågan om vad som är det bästa med att fiska är svarar Nermin: - Det är lugnet. Känslan av att komma ut och få vara ute i det fria. Ljudet av vattnet och naturen gör att man kopplar bort från verkligheten en stund. Att ha med sig lite fika en kanna kaffe är en fördel. Det är även en möjlighet att umgås för att fiska behöver inte vara en enmansaktivitet. Att fiska ska vara kul och delad glädje är dubbel glädje. Mio håller delvis med och fortsätter: - Lugnet helt klart. Harmonin och naturupplevelsen. Friheten. Man behöver inte ens få fisk för det handlar om att vara närvarande i stunden. Fiska är så mycket mer än att få fisk. Gnosjöregionen är rik på sjöar och fiskevatten. Vissa mer tillgängliga än andra. Vi frågade därför Nermin och Mio vilket som är deras smultronställe i frågan. - Hären. Den är störst och det finns mycket fisk i sjön. Kanske en sjö som lämpar sig bättre för de som har båt. Här du kan få bl.a. gös vilket är en fin matfisk, säger Nermin. Han vill även tipsa att vid Hären finns campingen Gnosjö Strand, tidigare Välorna, med en fin badplats på området. - Töllstorpssjön med dess grillplatser, vindskydd och utedass. Detta tillsammans med tillgängligheten runt hela sjön gör fisket väldigt bekvämt. Det är lättillgängligt för många, nybörjare som veteraner då man inte behöver båt eller fiskekort i denna sjö, säger Mio.  Har ni några tips till nybörjare eller de som är nyfikna på att börja fiska? - Se det inte som en materialsport inledningsvis. Köp inte dyra grejer som nybörjare för det handlar inte om det. Det får komma senare om man känner för det. Testa dig fram och hitta vad som känns rätt för dig. Dessutom, innan ni ska iväg och fiska, se till att kolla vilka typer av fiskar som finns i sjön och vilka regler som gäller. Konsekvenserna kan vara kostsamma om man slarvar så ta det säkra före det osäkra. För detta skulle jag vilja rekommendera iFiske om fiskesjöar i området, säger Nermin som får medhåll av Mio.  Tillslut, skulle ni vilja dela med er av ert bästa fiskeminne? Mio inleder med följande: - Under en aktivitet med kollegor och vänner vid Skärvhultssjön så håller sällskapet på att med fixa båten som vi ska åka ut med. Då passar jag på och tar första kastet från bryggan och det nappar en gädda direkt! Att komma till en helt ny sjö för mig, utan några förväntningar på fisket... så händer detta?  DET var en riktig upplevelse! - För mig var det uppe i Töllstorpssjön, ute på ön. Här fick jag en 8 kilo tung gädda en sommarkväll runt 19-20-tiden. Absolut bästa fiskeminnet när det gäller fiske i Gnosjö. En härlig sommarkväll helt enkelt, avslutar Nermin. 

Kommundirektörens bästa vandring

Anna Engström, kommundirektör i Gnosjö kommun, träffade vi på Visit Gnosjö för att prata om vad hon gillar mest med vår lilla kommun. Vad för smultronställe har hon att bjuda på? - Det är inte helt enkelt att välja bara en plats. Jag är en person som gillar att upptäcka och se olika platser. När jag tänker på var jag trivs bäst kommer jag hela tiden tillbaka till att jag gillar att vistas i skogen. Vi har väldigt fina vandringsleder i kommunen och jag försöker gå några nya sträckor varje år. Jag tycker om att upptäcka vad som finns bakom nästa krök. Nackdelen är att det blir svårt att vända om då man vill gå lite till, och lite till. Genom kommunen slingrar sig flera olika leder av olika längd och svårigheter. En av de kortaste är kanske Saxhytteleden utanför Marieholm. - Saxhytteleden är perfekt för den som vill vandra en kortare sträcka och kombinera denna med kultur. Leden går genom den gamla kulturhistoriska miljön som ansluter till det gamla bruket. Sommartid kan man passa på att gå här då hantverkarcaféet är öppet. Gillar man de enklare lederna finns fina elljusspår och leder i Töllstorps fritidsområde. Lättillgängligt och bra för vardagsmotion. För de som söker en större utmaning lyfter vi gärna fram att vi har en del av Smålandsleden som skär genom kommunen. - Järnbärarleden och Kävsjölänken är två delsträckor utav Smålandsleden. Båda sträckorna är cirka 2 mil långa. Järnbärarleden går mellan Isaberg och Töllstorp medan Kävsjölänken går mellan Töllstorp och Store Mosse nationalpark. Det går alltså välja att ta en god natts sömn på Gnosjö vandrarhem som ligger på fritidsområdet för att sedan vandra vidare. Det finns ett flertal olika andra leder och spår man kan gå och mer om dessa kan du läsa om under vandring.

Men, vad är Gnosjöandan?

"Gnosjöandan är allt och inget. Mer mystisk än rymden, men mer uppenbar än 1+1.Gnosjöandan är inte bara 1, jag eller du, det är VI." Ja,  precis så här enkelt kan man förklara det. Som en tydlig tråd drar denna anda fram genom historien, och bärs idag med stolthet starkare än allt smör i Småland. Med ödmjuk tacksamhet inför dem som dragit sina strån till den gemensamma stacken — och med en vilja att nu låta Gnosjöandan leva upp, leva ut! Ja, här finns blomstrande företag, unik växtkraft och gott om plats för fler; idéer, människor, upplevelser och näringar. Här skapar vilja och energi ett näringslivets epicentrum — mitt i den småländskt vidsträckta naturen. Här möts galna idéer och idogt arbete på 450 kvadratkilometer naturresurs. Vi är svensk landsbygds storebror och en del av det nya industrilandskapet, med storslagna skogar och en hjälpande hand. Här väntar karriärmöjligheter, besöksupplevelser och vardagsliv präglat av nytänkande, företagande och närkontakt med resten av världen. När vi nu krokar arm in i framtiden så gör vi det med huvudet högt. Vi vet varifrån vi kommer, och vi vet vilka underverk vi kan skapa. Med en levande Gnosjöanda. ”Här får galna idéer spelrum.Hur många andra platser har enFormel 1-bana mitt ute i skogen ochen galen entreprenör som bygger en mötesplatskring vilda västern av6000 telefonstolpar? ” Källa: Platsvarumärkets verktygslåda

Marieholmskanalen

Marieholmskanalen går mellan Marieholm och Hillerstorp. Den passerar genom sjön Flaten och med sin cirka 10 km långa sträcka är den perfekt för en tur med kanot eller kajak. Vilket av alternativen väljer du?

Kontakt Visit Gnosjö

Selfie1

Johan Svedberg

Turism- och destinationsutvecklare

0370-33 10 22

johan.svedberg@gnosjo.se

Touristinfo Push Kopiera

Gnosjö Turistinformation

Sommarsäsong

0370 - 33 10 41

turism@gnosjo.se