Friluftsliv

Friluftsliv

Gnosjö kommun må vara en liten kommun men trots det finns det 111 sjöar och många möjligheter att upptäcka olika naturmiljöer. Störst av våra dragare inom området friluftsliv är såklart vår nationalpark - Store mosse. Sydsveriges största myrmarksområde lockar många, inte minst under sommaren. Nedan kan du hitta ännu mer områden och saker att göra som är kopplat till friluftsliv. 

Store mosse nationalpark

Store mosse nationalpark är södra Sveriges största myrmark söder om Lappland vilket gör ett besök här till en unik upplevelse i vår del av landet. Nationalparken grundades 1982 och täcker, tillsammans med intilliggande naturreservat, nästan 8000 hektar mark. I nationalparken finns det mesta för dig som gillar naturupplevelser och vandring. Vandring och guidade turer Store mosse har cirka 50 kilometer vandringsleder och de flesta går genom olika sorters natur. De varierar i längd och svårighetsgrad men det rekommenderas alltid bekväma skor som tål väder. Vid väldigt blött väder rekommenderas grovmönstrade skor, stövlar och/eller broddar.  Det går att boka guidade vandringar med naturums personal men det finns även flera privata aktörer som jobbar tillsammans med nationalparken för att få ut fler på lederna. Vandrarhemmen på Lövö och Svänö I nationalparken finns två vandrarhem, ett på Lövö och ett på Svänö. Dessa driva av en privata aktör. Vandrarhemmen har ingen el eller rinnande vatten och ligger i direkt anslutning till vandringslederna. En fantastisk upplevelse för den som vill fly vardagen och njuta av lugnet. Naturum Store mosse är en av alla nationalparker som har ett naturum. På naturum kan du ta del av utställningar och få veta mer om nationalparkens historia. Med en utställning som öppnade under våren 2023 finns här mycket att upptäcka utan att behöva ge sig ut - perfekt för hela familjen, stora som små! 

Äventyrsberget Isaberg

Isaberg, där fartfyllda äventyr blir verklighet året runt. Isaberg är ett exempel på innovativt och framåtlutat tänkande banar väg för upplevelsen. Från att ha gjort en resa som vinterdestination kan man nu besöka äventyrsberget året runt.  Här kan du inte bara åka skidor men du kan även upptäcka saker som rodel, höghöjdsbanan, minigolf, hinderbanor och inte minst en av Sveriges största . Och det slutar inte där - mer planeras då Isaberg ständigt vill ligga i framkant när det gäller att erbjuda dig en upplevelse utöver det vanliga.  För dig som kommer och besöker Isaberg finns det fina boendemöjligheter på berget. Camping och stugor med naturnära läge av hög standard erbjuds. Och det ska inte glömmas att berget även erbjuder fina möjligheter till mat. På restaurang Höganloft kan du äta och dricka gott som avslut på en fin dag full av äventyr. 

Vandra

Trots att Gnosjö är en liten kommun finns här många olika alternativ för dig som vill vandra. Allt från kortare kulturvandring utanför Marieholm till delsträckor av den mäktiga Smålandsleden. Glöm inte bort att även läsa vidare om vår nationalpark Store mosse som är full av vandringsleder i natur som är unik för södra Sverige.

Naturum Store mosse

Naturum Store mosse, här finns något för alla som gillar natur och kultur. Du kan få tips på närliggande naturområden och upplevelser, ta en välbehövd paus eller hitta något i den lilla shopen som minne av ditt besök.  På naturum kan du besöka den stora utställningen. Utställningen har gjorts om under 2022-2023 och från och med 2023 finns en helt ny utställning på plats som tar avstamp i en lärorik upplevelse. För att komplettera ditt besök här kan du låna en kikare eller ta en av de redan uppsatta tubkikarna för att spana ut över mossens rika fågelliv.  För dig som är riktigt nyfiken och vill veta mer kan du får en gratis miniguidning i utställningen, säg bara till personalen. Ta med en kopp och en bulle Det är helt okej att ta med egen matsäck eller fika in på naturum. Det finns möjlighet till att sitta ner vid bord och stolar men även fåtöljerna framför brasan. Utanför naturum finns annars ett antal grillplatser som är fria att använda.  Vi håller på den typiskt svenska traditionen att ta av sig skorna inomhus. Golvet är varmt och det stämmer bra med den avslappnade atmosfären på naturum och dessutom blir ljudnivån lägre. Lovaktiviteter Naturums personal är duktiga på att erbjuda aktiviteter under loven. Allt från onsdagsguidningar till pyssel erbjuds. För aktuell information om nästkommande lovaktiviteter som erbjuds hänvisas du till naturums hemsida. Utställningar och mer! Tillgänglighetsanpassat Som sig bör är naturum tillgänglighetsanpassat för rullstol. Även ledhundar är välkomna in. 

Bada

I Gnosjö finns det ett flertal olika möjligheter till att bada utomhus. I Gnosjö kommun finns 8 större badplatser som underhålls av kommunen där det även tas vattenprover kontinuerligt under badsäsongen, allt för att din upplevelse ska bli så trevlig som möjligt.  De badplatser som finns i kommunen listas nedan. Gnosjö Strands badplatsBelägen vid sjön Härens norra strand, 3 km söder om Gnosjö. Bryggor, omklädningsrum, toaletter, lekredskap, grillplats och ramp. Här finns även kiosk och café för de som planerar att stanna vid sjön en heldag. FlatenbadetBadplatsen ligger vid sjön Flatens nordöstra strand, ett par kilometer från väg 152. Stranden är mycket långgrund och passar därför när man har yngre barn. Vid badplatsen finns en lekplats, toaletter, grillplats, kiosk och en ramp. Götarps badplatsBadplatsen är belägen vid Götarpssjön, utmed vägen mellan Gnosjö och Åsenhöga. Här finns bryggor, omklädningsrum, toaletter och lekredskap. Kulltorps badplatsBadplatsen ligger vid Albosjön utanför Kulltorp. Här finns bryggor, omklädningsrum, toaletter, lekredskap och grillplats. Nissafors badplatsBadplatsen ligger vid Vikaresjöns norra strand. Den är anpassad för rörelsehindrade. Här finns bryggor, omklädningsrum, toaletter, lekredskap och grillplats. Sjöbo badplatsBelägen på Skärvhultsjöns norra strand finns denna lilla badplats, där det finns ett par parkeringsplatser. Sjöarps badplatsBadplatsen ligger i Gnosjö vid Sjöarpasjön. Via en kort promenad genom skogen hittar du denna lilla badplats. Här finns en mindre strand och en mindre gräsmatta att sola på. Strandbadet vid campingen High ChaparralDen konstgjorda sjön, som ligger på High Chaparrals campingområde, är ett fint stopp om du vill bada samtidigt som du besöker äventyrsparken.

Cykla i regionen

I Gnosjöregionen finns det något för alla cykelentusiaster, oavsett vilken typ av cykling du föredrar. Med Isaberg Mountain Resort, Järnbärarleden, Borgen Outdoor och Töllstorps fritidsområde som några av höjdpunkterna kan du se fram emot spännande äventyr och oförglömliga cykelturer i denna vackra del av Sverige.

Fågeltorn och fågelskådning

Store mosse har ett väldigt rikt fågelliv. Storspoven är nationalparkens symbol och representerar parken väl då den frekvent syns till ute på gungflyet utanför naturum. Lite mindre förekommande är dvärgbeckasinen och småspoven. Något lite mer grandiost är dock våra kungs- och havsörnar som syns i parken till och från. Under perioden november-mars utfordras örnarna och syns därav till oftare under denna period. Det finns en webbkamera uppsatt där du kan se utfodringsplatsen live och chansen är stor att örnarna kommer förbi.  Under våren är kommer tranan på besök på sin resa norrut och Store mosse är en självklar rastplats för dem. En del stannar i området men de flesta drar vidare. Att besöka parken under denna tiden är nästan magiskt då du även på sina håll kan höra orren spela. Fågeltorn Fågeltorn finns vid stora entrén, Hagudden, Kvarnö samt utmed leden mellan naturum och Andersberg i södra delen av nationalparken. Eftersom nationalparken har ett rikt fågelliv rekommenderas du att kolla extra noga inför besöket så du faktiskt har packat kikaren. 

Skogsbada

Skogsbad, eller som det heter på japanska, Shinrin-yoku, handlar inte om att bad i ordagrann mening. Det handlar om att "bada" sina sinnen i natur och skog.  I Töllstorps friluftsområde har vi fem olika skogsbad. Följer du Töllstorpasjön runt (gul/vit-grön/vit) finner du alla fem utmed den sträckan. Några utav dem ligger ett par steg från motionsspåren men det finns små stigar som leder dig fram. Här finns det bänkar utplacerade för att du ska kunna sitta ner och ta in lugnet som naturen erbjuder. Blunda, koppla av och låt dina sinnen ta över.

Allemansrätten - så fungerar den

Tack vare vår helt unika svenska allemansrätt kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen. Vad är Allemansrätten? Vår svenska allemansrätt är fantastisk. Den gör det fritt fram att vandra, cykla, paddla kanot, plocka bär och tälta nästan var du vill. Naturligtvis är det viktigt att visa hänsyn mot markägare, djur, natur och andra människor. Det finns vissa begränsningar i allemansrätten, exempelvis när du befinner dig i känsliga miljöer och nära privata bostäder. Men på de allra flesta platser får du vistas helt obehindrat i naturen. Det är unikt för Sverige och ett fåtal andra länder. Allemansrätten är alltså mycket viktig för allas möjlighet att uppleva naturen. Allemansrätten – vandring och utflyktDu får vandra och åka skidor nästan överallt. Tänk bara på att även vanliga vandringskängor kan skada åkermarker, nya granplanteringar eller berghällar med lavar och mossa. Därför är det klokt att försöka anpassa steget efter underlaget. Det går bra att ta sig fram på enskilda vägar, bara du respekterar tomtgränser i närheten av människors hem. Naturen i våra fjälltrakter kräver lite extra omtanke. I nationalparker och reservat är allemansrätten ibland utökad och ibland begränsad. Det kan innebära att du inte får göra upp eld, eller att särskilda regler gäller under din vandring med hund. I områden med renskötsel bör du hålla hunden kopplad under hela året. Det är viktigt att inte skrämma eller gå för nära renen, vilket givetvis är sant även om du möter andra djur. Du får plocka blommor och bär, men kom ihåg att det finns många fridlysta arter, i fjällvärlden och i övriga landet. God tur! Allemansrätten – tälta i skog och markDet går utmärkt att tälta ett par nätter på privat mark. Välj tältplats med omsorg, en längre bit från närmaste bostadshus, bortom privata tomtgränser, åkermarker och andra planteringar. Du behöver be markägaren om lov om du vill campa i flera dagar eller med ett större sällskap än två, tre tält. Det är förstås inte okej att lämna kvar skräp på tältplatsen. Tänk på att vara försiktig med marken när du tältar i känslig fjällmiljö. I fjällen finns ganska små möjligheter att elda och därför är det bäst att ta med ett stormkök. I vissa nationalparker och naturreservat är tältning förbjuden, medan du på andra får tälta längre än vad du får göra utanför. Våra STF-värdar hjälper dig gärna att ta reda på vad som gäller för just din tur. Allemansrätten – fiskeFiske ingår inte specifikt i allemansrätten, men du får fiska fritt med spö i de fem stora sjöarna Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön. Även längs kusterna, med undantag för laxfiske vid Norrlandskusten. På andra platser finns särskilda regler – du kan till exempel behöva markägarens lov, eller ett speciellt fiskekort. Är du osäker kan du söka information från kommunen eller länsstyrelsen, så undviker du oro och kan ägna dig åt att koppla av. När fiskarna leker på våren är vissa arter fredade och det kan finnas begränsningar för hur små fiskar du får ta upp. Några arter är helt fridlysta. Skulle du till exempel få en mal på kroken, är det bara att släppa tillbaka den i vattnet direkt. Det går ofta bra att fiska från privata stränder och bryggor, så länge de är tomma och inte ligger på någons tomt. Tänk på att respektera den som äger platsen. Allemansrätten – regler och rättigheterMed koll på vad som gäller i naturen är chansen ännu större till härliga upplevelser. Äventyr väntar runt husknuten i hela vårt avlånga land. Det kan vi tacka allemansrätten för. Därför är det vårt gemensamma ansvar att slå vakt om denna urgamla sedvana – inte minst genom att använda den med omtanke. Läs mer om allemansrätten på Naturvårdsverket. Källa: Svenska turistföreningen

111 sjöar, många fiskemöjligheter

Att fiska i Gnosjöregionen erbjuder en mångfald av fiskevatten som är perfekta för alla typer av sportfiskeentusiaster. Bara i kommunen har vi 111 sjöar och mer finns det i våra grannkommuner. Gnosjöregionen med sina många sjöar, åar och bäckar rymmer ett brett utbud av fiskarter. Oavsett om du är en erfaren fiskare eller en nybörjare kommer du att kunna njuta av spännande och utmanande fiske i dessa vatten. Många vattendrag är ofta mindre utforskade och mindre trånga, vilket ger en mer intim och avskild fiskeupplevelse. Här kan du stöta på arter som bland annat abborre, gös, mört och gädda. Fiskekort För att fiska i Gnosjöregionen krävs oftast fiskekort, som kan köpas på olika platser i närheten av fiskevattnen så som till exempel Karins Lanthandel i Kulltorp. Det är viktigt att respektera fiskebestämmelserna och ta hänsyn till naturen för att bevara fiskbeståndet och dess livsmiljö. Vilka sjöar som du får fiska i ser du enklast genom iFiske, där du även kan köpa fiskekort digitalt till många av sjöarna i regionen. Glöm inte att när du är ute i naturen så råder Allemansrätten vilket innebär friheter men också hänsynstagande och ansvar för dig som vistas ute i det fria. 

Fritidsbanken

Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och friluftsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som t.ex. skidor, skridskor, inlines, flytvästar, tält, bollar av olika slag, klubbor, fiskespön, fotbollsskor, hjälmar, stormkök och mycket mer. Lånetiden är 14 dagar. Det är helt kostnadsfritt att låna på Fritidsbanken; vi tar inte ut några depositions- eller förseningsavgifter. Skulle något råka gå sönder försöker vi laga det och om inte det går så blir du inte ersättningsskyldig. Då har vi tillsammans bidragit till att utrustningen har använts så länge som möjligt istället för att samla damm i ett förråd. I princip all utrustning är skänkt till oss. Barnen växer snabbt och utrustningen som passade förra säsongen blir plötsligt oanvändbar. De vuxna kanske får nya intressen eller uppdaterar med nya saker. Fritidsbanken är perfekt när man vill prova nya aktiviteter, eller när man använder utrustning vid få tillfällen. Åker du exempelvis skidor några få dagar på ett år kan det vara bättre att låna skidor, stavar, pjäxor och hjälmar istället för att de står oanvända i ditt förråd större delen av året. Gnosjös fritidsbank når du via telefonnummer 0370- 33 11 40 och kan hjälpa dig med exakt vilket utrustning som finns där då det kan variera mellan orterna.  Fotocredit Fritidsbanken

Skidor i Gnosjöregionen

Trots att vi ligger långt från fjällen finns det ett flertal bra möjligheter till skidor häromkring. På denna sida tipsar vi dig om var du hittar ditt nästa skidäventyr!

Naturkartan

Du vet väl om att Gnosjö kommun har sin egen guide på Naturkartan? Om inte, ladda ner appen Naturkartan där du laddar ner appar. I Naturkartan finns flera olika tips på utflyktsmål, våra leder finns utmarkerade och mycket mycket mer. Upptäck inte bara Gnosjö men även hela Sverige genom Naturkartan!

Gnosjö kommuns guide på Naturkartan