Naturum Store mosse

Naturum Store mosse

Vår nationalpark är den enda nationalparken i regionen och här finns även regionens enda naturum. Hit kommer besökare från när och fjärran för att ta del av naturums utställningar, utmärkta kunskap eller för en avkopplande paus med vacker utsikt över gungflyet. Har du tur kanske en och annan älg springer förbi de  stora fönstren. 

Vid den stora entrén till nationalparken ligger naturum Store Mosse. Det är ett av 32 naturum i Sverige och är platsen för dig som vill veta mer om djur och natur och kulturhistoria i en vacker miljö. Det är porten till nationalparken och alla dess vandringsleder, fågeltorn och upplevelser. 

Här kan du besöka den stora utställningen som gjordes om under 2023. I den följer du mossen flera tusen år i tid till dess början till vad den är idag. På färden stöter du på flera olika och intressanta växter och djur, däribland människan. Du får reda på bland annat vilket djur som hade tre meter stor horn på huvudet och du får svar på vad det är för stora bollar som hänger i taket. Ta även en titt på Granis, den björn som vandrade ner från de norra delarna av landet i jakt på en partner. 

Utöver detta finns här att beskåda och undersöka olika skelett, spel, referensbibliotek och en mindre butik fylld med souvenirer från ditt besök på Store Mosse. Utanför naturum finns både en tipspromenad utmed Wibecksleden och Skogstrollens stig som riktar sig till våra små besökare. 

Ta med en kopp och en bulle

Det är helt okej att ta med egen matsäck eller fika in på naturum. Det finns möjlighet till att sitta ner vid bord och stolar men även fåtöljerna framför brasan. Utanför naturum finns annars ett antal grillplatser som är fria att använda. 

Vi håller på den typiskt svenska traditionen att ta av sig skorna inomhus. Golvet är varmt och det stämmer bra med den avslappnade atmosfären på naturum och dessutom blir ljudnivån lägre.

Tillgänglighetsanpassat

Som sig bör är naturum tillgänglighetsanpassat för rullstol. Även ledhundar är välkomna in för att alla ska kunna ta del av vårt naturum. 

Granis

Mer information samt öppettider