Store mosse

Store mosse nationalpark

Store mosse nationalpark är södra Sveriges största myrmark söder om Lappland vilket gör ett besök här till en unik upplevelse i vår del av landet. Nationalparken grundades 1982 och täcker, tillsammans med intilliggande naturreservat, nästan 8000 hektar mark. I nationalparken finns det mesta för dig som gillar naturupplevelser och vandring.

Vandring och guidade turer

Store mosse har cirka 50 kilometer vandringsleder och de flesta går genom olika sorters natur. De varierar i längd och svårighetsgrad men det rekommenderas alltid bekväma skor som tål väder. Vid väldigt blött väder rekommenderas grovmönstrade skor, stövlar och/eller broddar. 

Det går att boka guidade vandringar med naturums personal men det finns även flera privata aktörer som jobbar tillsammans med nationalparken för att få ut fler på lederna.

Vandrarhemmen på Lövö och Svänö

I nationalparken finns två vandrarhem, ett på Lövö och ett på Svänö. Dessa driva av en privata aktör. Vandrarhemmen har ingen el eller rinnande vatten och ligger i direkt anslutning till vandringslederna. En fantastisk upplevelse för den som vill fly vardagen och njuta av lugnet.

Naturum

Store mosse är en av alla nationalparker som har ett naturum. På naturum kan du ta del av utställningar och få veta mer om nationalparkens historia. Med en helt ny utställning som öppnar under våren 2023 finns här mycket att upptäcka utan att behöva ge sig ut - perfekt för hela stora som små! 

DSC01098

Fullt vid naturum och stora entrén?

Stundsvis kan Store mosse ha mycket besökare och just därför vill vi tipsa om att det finns goda möjligheter att sprida ut sig i parken. Det finns parkeringar och leder som utgår från Lövö, Svänö, Andersberg, Östra Rockne och Kittlakull. Hjälp oss att ha en hållbar turism i vår nationalpark och glöm inte att ta med ert skräp.