Vandra

Vandra

Trots att Gnosjö är en liten kommun finns här många olika alternativ för dig som vill vandra. Allt från kortare kulturvandring utanför Marieholm till delsträckor av den mäktiga Smålandsleden. Glöm inte bort att även läsa vidare om vår nationalpark Store mosse som är full av vandringsleder i natur som är unik för södra Sverige.

Järnbärarleden

Järnbärarleden går mellan Gnosjö och Isaberg. Den är cirka 20 kilometer. Med start i Töllstorps fritidsområde är det en medelsvår led, som går i omväxlande natur och terräng. Strax före Isaberg passeras Ettö naturvårdsområde. Detta är väl värt ett stopp för att njuta av den vackra utsikten mot Isaberg. Märk väl att Järnbärarleden även används av cyklister vilket gör att du som vandrare kan stöta på en cyklist utmed vägen. 

Kävsjölänken

Kävsjölänken är omkring 20 kilometer lång. Leden går mellan Töllstorps fritidsområde och Kävsjö kyrka. Leden är medelsvår. Den börjar i ganska kuperad terräng, men slutar på slät mark om du börjar din vandring från Gnosjöhållet. Väl framme i Kävjsö kan du enkelt ta dig vidare till Store mosse nationalpark och lederna som finns där i varierad längd och natur. Märk väl att Kävsjölänken även används av cyklister vilket gör att du som vandrare kan stöta på en cyklist utmed vägen.

Saxhytteleden

Saxhytteleden är ungefär 2 kilometer lång. Leden går i kulturhistorisk miljö. I området finns bänkar för picknick och grillplats. Början av sträckan är på grusad stig, vilket gör att det går att ta sig fram relativt enkelt men vi rekommenderar inte att man ger sig ut med barnvagn, rullator eller rullstol då det lutar en del i båda starterna. Parkeringen ligger på höger sida mellan Marieholm och Skärvhult, sväng in vid skylten "Saxhyttan".

Höglandsleden

Höglandsleden är en vandringsled på totalt 440 kilometer. Av dessa går 17 kilometer genom vår kommun, här kallas den Järnbärarleden. Du kan starta i Gnosjö eller vid Isaberg. Leden tar vandraren vidare mot det småländska höglandet. Vid Kärringabacka viker leden av. Där byter den namn till Höglandsleden och här tar den riktning mot Vaggeryds kommun.

Hälsans stig

Hälsans stig är en 6 kilometer lång slinga inne i Gnosjö samhälle. Du promenerar i en omväxlande miljö där varje kilometer är utmarkerad. Börja din promenad var du vill och räkna själv ihop hur många kilometer du gått. Kartor över Hälsans stig finns att hämta i Töllstorpshallen och på Apoteket i Gnosjö.

Lindestubbeleden

Lindestubbeleden är en naturled som går längs skogsstigar i landskapet norr om Skärvån. Den är 5,5 kilometer lång och går i kuperad terräng. Leden är skyltad, men det har vuxit upp en del sly och lite träd, som kan skymma skyltarna och sikten, så var lite extra uppmärksam. Leden utgår från utkanten av Marieholm.

Ströva i Töllstorp

I Töllstorps fritidsområde kan du vandra och ströva. Med tre elljusspår, som kompletteras av den välpreparerade leden "Töllstorpasjön runt", finns här fina möjligheter att ströva omkring. "Töllstorpasjön runt" är 5 kilometer eller 7 kilometer beroende på om du vill lägga till "Bergarundan" för extra steg.

Smålandsleden

Gnosjö kommun har delar utav den stora Smålandsleden. Smålandsleden består av ett nätverk av leder som sträcker sig från de västra delarna av landskapet hela vägen upp mot småländska höglandet och vidare. Totalt finns det 900 km led att upptäcka och i Gnosjö är Kävsjölänken, Järnbärarleden och Höglandsleden delsträckor utav Smålandsleden. Leden ligger i anslutning till flertalet andra stora leder som sträcker sig ut i andra delar av landet så som Hallandsleden. För mer information om Smålandsleden gå till deras egna hemsida.