Töllstorps industrimuseum

Töllstorps industrimuseum

Ett annat omtyckt museum hos oss är Töllstorps industrimuseum. Vi hämtar mycket stolthet i vårt arv och det syns i våra besöksmål. Töllstorps industrimuseum är ett levande museum där vattenhjulen fortfarande snurrar precis som förr i tiden. På plats kan du se när det visas tråddragning och tillverkning av kruköron, vispar, musfällor, betsel, hårnålar, säkerhetsnålar m.m. - allt med tråd från Gnosjö. Sommartid har museet öppet varje dag med enklare servering av fika och övriga året går det bra att kontakta dem för visning av området.

Idag finns två kvarnar kvar, en smedja och Gnosjös första automatmaskin som är tillverkad 1881. Den tråd som används här drogs till en början med häst men man övergick runt 1750 till att driva produktionen med vattenkraft, fiffigt va? I sann Gnosjöanda kom man överens med de som hade dammar längre upp för att säkerställa att man hade vattenkraften till sin produktion längre ner. 

Under guidningen går man en slinga som till största del är en grusad stig. Har du inte möjlighet att gå denna så finns de möjlighet att få se guidningen på film i det stora boningshuset som finns på området.

Visste du att det även görs hönsglasögon här?

Töllstorps industrimuseum når du på telefon 070-5510488 eller på tollstorp@telia.com

DSC02805