Uppleva

Söker du din nästa upplevelse?

Djupt i de småländska skogarna som är vår plats finns det möjlighet för dig att vara med om ett riktigt äventyr. Här kan du springa på troll, cowboys, paddla i den småländska Amazonas eller vandra, cykla och åka skidor. Här finns helt enkelt något för alla.

Bli en del av äventyret på High Chaparral

Det som började som en excentrisk idé av en entreprenör är idag som att kliva rakt in i Vilda Västern, så som det såg ut på 1870-talets Amerika. Bland hjältar, banditer, shower och upplevelser görs ditt besök spännande, lärande och äventyrligt. På High Chaparral är det viktigt att vara tillsammans - det är grunden och drivkraften bakom allt som sker i denna unika temapark. Som ett framträdande besöksmål som vunnit flera priser är ett besök här oförglömligt. High Chaparral är en värld full av fängslande shower, fascinerande hjältar men även skurkar som bröderna Dalton och tågrånare. Ta en tur till Buffalo Island och kolla på parkens bisonoxar eller kolla in deras Texas longhorn. Ett stenkast därifrån finns Old Mexico där du kan stöta på Zorro och hans vänner - och ovänner. Ja, här finns något för alla! High Chaparral har även övernattningsmöjligheter för den som vill stanna här länge, både stugor och camping finns i direkt anslutning till parken. Så dra på dig bootsen, sadla hästen och ladda revolvern för nu är du i Vilda Västern.

Äventyrsberget Isaberg

Isaberg, där fartfyllda äventyr blir verklighet året runt. Isaberg är ytterligare ett exempel på hur Gnosjöandan är som starkast. Från att ha gjort en resa som vinterdestination kan man nu besöka äventyrsberget året runt.  Här kan du inte bara åka skidor men du kan även upptäcka saker som rodel, höghöjdsbanan, minigolf, hinderbanor och inte minst en av Sveriges största . Och det slutar inte där - mer planeras då Isaberg ständigt vill ligga i framkant när det gäller att erbjuda dig en upplevelse utöver det vanliga.  För dig som kommer och besöker Isaberg finns det fina boendemöjligheter på berget. Camping och stugor med naturnära läge av hög standard erbjuds. Och det ska inte glömmas att berget även erbjuder fina möjligheter till mat. På restaurang Höganloft kan du äta och dricka gott som avslut på en fin dag full av äventyr. 

Töllstorps rehab och spa

Vi vill varmt välkomna er till Töllstorps Rehab och Spa. Gnosjö kommun är stolta över att kunna erbjuda våra invånare och besökare en avkopplande miljö för rehabilitering och spa. Anläggningen bygger på att främja hälsa, välbefinnande och återhämtning för både kropp och själ. I rehabdelen står såklart rehabiliteringen och varmvattenbassängen i fokus. I vår spaavdelning finns det däremot något för dig som söker en avkopplande stund. Gör du ett besök här kan du bada i bubbelpool, bada i två olika sorters bastu som du kan välja att varva med ett dopp i kallbadet intill. Övriga faciliteter inkluderar kneippbad, ismaskin, upplevelsedusch och flera fotbad. Det finns även platser att slå sig ner på och ta in atmosfären av den intilliggande trädgården som med åren kommer bli en lummig oas för reflektion.  Oavsett om du är i behov av rehabilitering eller helt enkelt vill unna dig själv en stund av avkoppling är du välkommen hit. Vi ser fram emot att välkomna er på resan mot avkoppling och välmående.

Välkommen in till naturum - en upplevelse för alla

Naturum Store mosse ligger i anslutning till den stora entrén utmed riksväg 151. Här finns något för alla som gillar natur och kultur. Du kan få tips på närliggande naturområden och upplevelser, ta en välbehövd paus eller hitta något i den lilla shopen som minne av ditt besök.  På naturum kan du besöka den stora utställningen. Utställningen har gjorts om under 2022-2023 och från och med 2023 finns en helt ny utställning på plats som tar avstamp i en lärorik upplevelse. För att komplettera ditt besök här kan du låna en kikare eller ta en av de redan uppsatta tubkikarna för att spana ut över mossens rika fågelliv.  För dig som är riktigt nyfiken och vill veta mer kan du får en gratis miniguidning i utställningen, säg bara till personalen. Ta med en kopp och en bulle Det är helt okej att ta med egen matsäck eller fika in på naturum. Det finns möjlighet till att sitta ner vid bord och stolar men även fåtöljerna framför brasan. Utanför naturum finns annars ett antal grillplatser som är fria att använda.  Vi håller på den typiskt svenska traditionen att ta av sig skorna inomhus. Golvet är varmt och det stämmer bra med den avslappnade atmosfären på naturum och dessutom blir ljudnivån lägre. Lovaktiviteter Naturums personal är duktiga på att erbjuda aktiviteter under loven. Allt från onsdagsguidningar till pyssel erbjuds. För aktuell information om nästkommande lovaktiviteter som erbjuds hänvisas du till naturums hemsida. Utställningar och mer! Tillgänglighetsanpassat Som sig bör är naturum tillgänglighetsanpassat för rullstol. Även ledhundar är välkomna in. 

Store mosse nationalpark

Store mosse nationalpark är södra Sveriges största myrmark söder om Lappland vilket gör ett besök här till en unik upplevelse i vår del av landet. Nationalparken grundades 1982 och täcker, tillsammans med intilliggande naturreservat, nästan 8000 hektar mark. I nationalparken finns det mesta för dig som gillar naturupplevelser och vandring. Vandring och guidade turer Store mosse har cirka 50 kilometer vandringsleder och de flesta går genom olika sorters natur. De varierar i längd och svårighetsgrad men det rekommenderas alltid bekväma skor som tål väder. Vid väldigt blött väder rekommenderas grovmönstrade skor, stövlar och/eller broddar.  Det går att boka guidade vandringar med naturums personal men det finns även flera privata aktörer som jobbar tillsammans med nationalparken för att få ut fler på lederna. Vandrarhemmen på Lövö och Svänö I nationalparken finns två vandrarhem, ett på Lövö och ett på Svänö. Dessa driva av en privata aktör. Vandrarhemmen har ingen el eller rinnande vatten och ligger i direkt anslutning till vandringslederna. En fantastisk upplevelse för den som vill fly vardagen och njuta av lugnet. Naturum Store mosse är en av alla nationalparker som har ett naturum. På naturum kan du ta del av utställningar och få veta mer om nationalparkens historia. Med en helt ny utställning som öppnar under våren 2023 finns här mycket att upptäcka utan att behöva ge sig ut - perfekt för hela stora som små! 

Klubben by Göhlins

Klubben är ett komplett aktivitetshus där personer i alla åldrar kan mötas och utöva aktiviteter i olika former beroende på om du gillar racketsport, funktionell träning, golf eller att jaga. Under ett och samma tak har vi handplockat marknadens bästa produkter inom varje område för att din upplevelse hos oss ska vara så bra som möjligt. Varför inte testa på de olika träningspassen, utmana kompisarna på padel eller pingis? Kanske är ni sugna på att hyra någon av de olika simulatorerna som erbjuds? Här kan du öva upp och utmana andra i jakt, golf och västern-duell. 

Golfa i Gnosjöregionen

Golf är inte bara en sport, det är en upplevelse som kombinerar utmaning, vackra landskap och umgänge. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren spelare finns det många anledningar att älska att golfa och nedan samlar vi våra bästa tips för att golfa i regionen. 

Skidor i Gnosjöregionen

Trots att vi ligger långt från fjällen finns det ett flertal bra möjligheter till skidor häromkring. På denna sida tipsar vi dig om var du hittar ditt nästa skidäventyr!

Natur och kultur i ett med Svalan II

Upptäck den vackra naturen i Småland från vattnet ombord på Svalan II! Denna charmiga båt tar dig på en avkopplande resa längs Marieholmskanalen, där du kan njuta av den friska luften och den vackra omgivningen. Under resan kommer du att passera vackra landskap längs kanalen och med erfarna kaptener få du även höra om historian bakom kanalen och platserna som passeras. Svalan II är utrustad med sittplatser på ett öppet däck, så att du kan koppla av och njuta av resan i fint väder. Det finns möjlighet att ta med sig mat och dryck ombord så den som vill kan avnjuta en god lunch eller fika under sin resa.  Detta är en perfekt aktivitet för både familjer och par, eller för den som vill tillbringa en dag i naturen i goda vänners sällskap då Svalan kan ta upp till 12 personer.  Boka din resa på Svalan II idag och upptäck den vackra Marieholmskanalen på ett minnesvärt sätt!

Töllstorps fritidsområde - för den aktiva naturälskaren

Vårt fritidsområde i Töllstorp, Gnosjö, är vi otroligt stolta över. Med cirka 200 hektar finns här något för alla. Med Töllstorpssjön finns här vacker natur som är så typisk för vår del av landet. Den centrala punkten kretsar kring Töllstorpshallen som rymmer caféteria, sporthall samt simhall och granne med det ligger Gnosjö vandrarhem. Under våren 2023 kommer även ett rehab och spa stå klart. Härifrån kan man påbörja vandringsleder Kävsjölänken och Järnbärarleden som tar dig till Store mosse respektive Isaberg eller varför inte vidare ut på Höglandsleden? Utöver detta finns fotbollsplaner, utegym, hinderbanor, elljusspår, busiga MTB-spår, rullskidspår och X-rundor. Och vi håller även på att utöka med en discgolfbana. Så när vi säger att det finns något för alla menar vi det. Ung som gammal, ensam som i grupp, vi slår vad om att du hittar något du vill göra här.  Välkommen hit för egna äventyr eller för lägeraktiviter! 

Discgolf - roligt för hela familjen

Discgolf är en rolig sportaktivitet som passar alla åldrar. Sporten kombinerar golf med "frisbee" och går ut på att kasta en så kallad disc i en korg på så få kast som möjligt. I Töllstorps fritidsområde finns en 9-hålsbana.  Så här gör du för att spelaDet är gratis att använda banan. Du behöver själv ha med en egen disc. Har du ingen kan du köpa en i Töllstorpshallens cafeteriakassa och här finns även resultatkort för den som vill utmana vänner och bekanta. För dig som vill ha ordentlig koll och tävla mot andra, inte bara på vår bana utan även på andra banor, så kan du ladda ner appen Udisc. Regler i korthetFörsta kastet, utkastet, sker på konstgräs-tee vid varje hål.Alla andra kast sker på den plats där discen stannade efter föregående kast.Det är alltid den som ligger längst ifrån korgen som står i tur att kasta.En disc som landar i ett område märkt OB är Out-Of-Bounds. Nästa kast spelas från där discen skar OB-linjen, med ett kasts plikt. Om en disc passerar på fel sida om ett mandatory träd spelas nästa kast från dropzone, DZ, med ett kasts plikt. Discen ska stanna i korgen för att hålet ska vara färdigspelat. SäkerhetStå alltid bakom den som står i tur att kasta. Även duktiga spelarekastar snett ibland. Var också uppmärksam på andra motionärer som rör sig i området och låt dem passera innan du kastar.

X-rundan - en digital tipsrunda

Gnosjö kommun är en av alla de kommuner i landet som har etablerat X-rundan i våra tätorter. För dig som inte är bekant med X-rundan är detta en digital tipsrunda som du med hjälp av din smarta telefon går rundan runt. Genom att ladda ner appen kan du välja mellan olika quiz på samma "bana". Smart va?  I vår kommun har du möjlighet till inte mindre än åtta rundor. Dessa är fördelade i våra olika orter. Gnosjö har tre medan de andra har varsin. Nedan listar vi alla rundor:  -  Töllstorpssjön runt, Töllstorps fritidsområde, på 5 km - Gnosjöslingan, Töllstorps fritidsområde, på 2 km - Centrumrundan, Gnosjö, på 1,8 km - Hillerstorps hamn, Hillerstorp, på 1,2 km - Marieholms bruk, Marieholm, på 2 km - Nissaforsrundan, Nissafors, på 2 km - Åsenhöga elljusspår, Åsenhöga på 2,5 km - Kulltorps elljusspår, Kulltorp, på 2,3 km

Gnosjöandan som konstrunda

2006 tolkades den berömda Gnosjöandan som konst. I ett samarbete mellan kommunen och det lokala näringslivet skapades sex konstverk som placerades ut i kommunens sex tätorter. Dessa konstverk är tillgängliga för alla och en perfekt runda för den konstintresserade som även tar dig runt i vår fina lilla kommun.  Gnosjöandan för digVi vill uppmana dig som besökare och invånare till att åka runt och besöka konstverken och fundera över vad Gnosjöandan betyder/är för dig? Kanske ger konstverken dig nya insikter om vad Gnosjöandan är och kan vara. Gör du detta och postar i sociala medier, glöm inte tagga dina bilder/inlägg med #Visitgnosjö och #gnosjöandan. Följande konstverk finns runtom i kommunen: 1. HillerstorpBerså av Kerstin Hedström"I Gnosjö tillverkas mängder av betydelsefulla föremål. Som en hyllning till tillverkarna, och till den historia tingen bär på, vill jag uppföra en berså av tusentals just de där finurliga och fantastiska sakerna; föremål av metall som tillverkas, och har tillverkats, i bygden." 2. KulltorpKulltorparen av Gösta Wessel och Berit Almer"Se upp när du färdas på Kykovägen! Här dyker Kulltorparen fram ur bröten vid vägens krök. Det gör han också när du färdas på Anderstorpsvägen. Denna energiska, arbetsamma inspiratör kliver fram ur skulpturens kaos och överraskar både barn och vuxna. Skulpturen är konstruerad så att den sedd ur vissa vinklar kan upplevas som en abstrakt skulptur. Ur andra vinklar framträder en streckgubbe – Kulltorparen." 3. MarieholmSegel i samspel av Nigel Wells och Per Anders Carlsson"Denna skulptur är ett försök att uttrycka Gnosjöandan på följande sätt: Tanken är att skulpturen ska placeras över vattenspegel (Marieholm) men den skulle också gå att placera på land. Skulpturen påminner om trollsländans vingar till utseende. Några ledord: rörelse, nätverk, samverkan, avknoppning, lätthet med styrka." 4. NissaforsMeander av Pia Jonsson"I mitt konstverk finns kopplingar till Nissan och vattnet som varit en viktig energikälla. Tanken är också att det ska vara en mötesplats för dem som bor på orten och en plats som man kan sitta och hänga på." 5. ÅsenhögaToori – port till den magiska världen av Kethy S Bjesse"Denna Toori stämmer väl överens med Gnosjöandan som någonting nytt och högaktuellt i denna tid av psykisk ohälsa. Att vara ”ett med naturen” genom att bejaka dess helande kraft och vårt andliga arv är tanken och syftet med detta utomhusverk. När vi träder in igenom Toorin, som är en port in i den magiska världen, närmar vi oss vårt ursprung och upplever därför ett lugn och en avstressande harmoni." 6. GnosjöPussel av Björn Jäderås"Det finns många olika skäl till varför Gnosjötrakten varit så framgångsrikt i företagande. Ett skäl tror jag är samarbete och detta har jag tagit fasta på. Det blev då ett pussel som ju förutsätter att de olika bitarna ”samarbetar”. Idén är att illustrera detta genom att olika pusselbitar får representera olika grupper i samhället. Det kan vara olika kommundelar, företag, föreningar, församlingar mfl. men också enskilda personer."

Borgen Outdoor

En friluftsanläggning som bjuder på spänning för alla. Här kan du springa, cykla, spela discgolf, orientera, åka wakeboard, längdskidor och mycket mer. Borgen Outdoor Genom föreningar har Borgen Outdoor gjorts  till en utomhusarena med liv, rörelse och många adrenalinfyllda aktiviteter. Och med fina grillplatser, snygga vindskydd och den stora Aluminiumstolen, är det även spännande för den som inte är lika våghalsig av sig. Välkommen hit för att utöva just din favoritsport, testa något nytt, eller bara njuta av den friska luften här i Alandsryd. På området finns flera enduro- och mountainbikeleder, en korthålsbana med 9 hål för discgolf, flera grillplatser samt en motionsstation med olika styrkeredskap. Vattenkran finns i närheten av parkeringen/stugan, där du kan spola av cykeln eller fylla på vattenflaskan. Den är avstängd under vintermånaderna när det är kallt och det finns risk för att vattnet fryser. MotionsspårDet finns flera motionsspår för promenader och löpning. Elljusspåret är 2,4 km i kuperad terräng som även prepareras för skidåkning när det är möjligt. Hela naturskidspåret är 4,8 km långt, inklusive elljusspåret. Det är belyst på morgonen mellan kl. 5.30 och 9.00, och mellan skymning och kl. 23.00. BorgenstuganI Borgenstugan finns toaletter, omklädningsrum, dusch och bastu att låna. Öppettider för omklädningsrumMån–tors kl. 06.00–9.00 och 16.00–22.00 Fre kl. 06.00–09.00 och 16.00–19.00 Lör kl. 09.00–18.00 Sön kl. 09.00–22.00 Öppettider för toaletterMån–tors kl . 06.00–22.00 Fre kl. 06.00–19.00 Lör kl. 09.00–18.00 Sön kl. 09.00–22.00 Lille MosseLille Mosse är en naturpark som du hittar innanför motionsslingan på 900 meter. På platsen finns fina vindskydd, grillplatser och ett trädäck som bjuder in till aktiviteter och återhämtning. AlandsrydsbackenAlandsrydsbacken, som är en del av Borgen Outdoor, erbjuder alpin skidåkning med lift i form av knapplift. Här finns ett snösystem som säkrar för bra snöförhållanden samt en pistmaskin för en välpreparerad pist. Här kan du även hoppa, åka skicross, käpp, rails och gå i skidskola. Skid- och snowboardutrustning finns att hyra och det finns grillplats och värmestuga med toalett. När det inte ligger snö i backen kan den användas för downhill-cykling, med tillhörande lift för cykeln. Den är öppen vid enstaka tillfällen, så håll utkik på Alandsrydsbackens facebooksida för att se när den är igång. Värnamo Wake ParkSveriges snabbaste wakebordpark hittar du i Alandsryd. Anläggningen håller toppklass och kan beskrivas som en skidlift på vatten, eldriven och miljövänlig. Det finns också unika hopp i olika svårighetsgrader. Du behöver inga förkunskaper och vi har utbildade instruktörer på plats. All utrustning ingår som våtdräkt, hjälm, flytväst och bräda. Alla deltagare står för egen utrustning såsom badkläder och handduk. Toalett och omklädningsmöjligheter finns. Ett pass i parken är 30 minuter långt och kostar 260 kr. DiscgolfDiscgolf påminner om vanlig golf och går ut på att spelarna försöker kasta sina discar mot målet, det vill säga korgen, med så få kast som möjligt. Värnamo kommun har flera discgolfbanor varav en finns här i friluftsområdet Borgen Outdoor. Banan är gratis och alla är välkomna att spela. Banan invigdes 2020. Den har nio hål och första utkasten ligger precis norr om Borgenstugan. Längden på banorna är 45–83 meter. Mountainbike (MTB)Borgen har flera utmarkerade MTB-leder i varierande terräng. Grön led är 3 km lång.Svart led, Svenska mästerskaps-banan (SM), är 5 km lång.Orange led är 8 km lång.Blå led är 15 km lång.Samtliga leder är utmärkta med skyltar och markerade med pilar. Följ pilarnas riktning när du cyklar. Orange led och blå led går delvis på kommunens mark och delvis på privat mark, därför behöver du ta hänsyn till de privata markägarna. SM-banan är väldigt teknisk och innehåller många så kallade drops och hinder. På området finns även en pumptrack. Barn kan med fördel cykla på den 250 meter långa barnbanan som ligger vid Borgenstugan, längst upp i backen. Det finns även en barnvänlig grön led på 450 meter med kurvor och roliga teknikövningar. Friluftsfrämjandet håller MTB-kurser för barn och ungdomar.

Se naturen från Marieholmskanalen

Upplev Marieholmskanalen på ett helt nytt sätt genom att paddla kanot eller kajak längs vattnet. Detta är den ultimata utomhusupplevelsen för alla som söker en avkopplande och rolig dag i naturen. Under din paddling på Marieholmskanalen kommer du att upptäcka de natursköna omgivningarna, få en närmare titt på djurlivet och uppleva lugnet och friden i Smålands vackra landskap. Du kan paddla mellan Marieholm och Hillerstorps hamn men du kan även välja att stanna till vid någon av de små öarna utmed vägen eller Flatenbadet.  Du kan också hyra allt du behöver för en lyckad paddlingstur, inklusive kanoter eller kajaker, paddlar och flytvästar. Det finns också möjlighet att boka guidade turer för att få en mer djupgående upplevelse av området då vi har olika företag som hyr ut både kanoter och kajaker. Turen på kanalen är en avkopplande och rolig aktivitet som passar för både vuxna och barn så boka din kanot- eller kajakhyra idag och ge dig ut på en oförglömlig paddlingsupplevelse på Marieholmskanalen.

Vandra med André

Vandra med André är till för dig som vill upptäcka Smålands vackra natur på ett unikt och spännande sätt. Med en passion för friluftsliv och en stor kärlek till naturen, är André den perfekta guiden för en oförglömlig vandring. Oavsett om du är en erfaren vandrare eller nybörjare, så kan André skapa en vandring som passar just dig och dina önskemål. Han har en djup kunskap om området, inte minst Store mosse, och kan leda dig genom vandringslederna runtom i nationalparken. Att vandra med André är inte bara en möjlighet att upptäcka den underbara naturen i Småland, det är också ett sätt att lära sig mer om flora och fauna, och om områdets kultur och historia. André har en god kunskap om området och delar gärna med sig av sina kunskaper under vandringen - både på svenska och tyska. Boka din vandring eller aktivitet med Vandra med André idag och glöm inte att även kolla upp de två vandrarhem som företaget erbjuder till dig som vill uppleva vårt område mer än över dagen. 

Gjutarnatta - ett mörker i höstnatten

Välkommen till Gjutarnatta på Hylténs Industrimuseum! En natt där du kan uppleva Gnosjös industrihistoria på ett unikt och spännande sätt. Gjutarnatta är en årlig tradition där vi öppnar dörrarna till vårt museum och bjuder in dig till en natt full av upplevelser och historia. Under kväll till sen kväll får du uppleva vår autentiska gjuteri- och smidesmiljö som väcker liv i historien om vår kommun och dess industriella utveckling - det var här Gnosjöandan tog fart! Du kan ta del av rundvisningar och demonstrationer av gjutning och smide, där du kan se hur det gick till när människor förr i tiden skapade fantastiska föremål och maskiner. Det är också en chans att träffa lokala konstnärer och hantverkare som visar upp sina arbeten. Även våra unga UF-företagare brukar finns med bland utställarna. Under natten kan du oftast njuta av glögg, fika, korv och kaffe. Det är en kväll för hela familjen och för alla som är intresserade av vår lokala historia och industriarv. Så, ta med dig dina vänner och familj och kom och upplev Gjutarnatta på Hylténs Industrimuseum. Det kommer att bli en natt du sent ska glömma!

Örnmatningen på Store mosse

I Store mosse nationalpark finns det en handfull örnar som har sin hemvist. Både kungsörn och havsörn finns. Under vinterhalvåret så utfordras dessa örnar med trafikskadat vilt. Detta gör att örnarna har börjat bli ett stående inslag vid ett besök i parken. Du kan se dem från det örngömsle som ligger 400 meter från utfodringsplatsen. Det ligger utmed grusvägen Kittlakull - Östra Rockne på den södra sidan om väg 151. Gömslet är alltid öppet och kan besökas året om. Ta gärna med handkikare för att kunna se, helst tubkikare för bästa sikt. Har du ingen kan du, mot pant, låna en inne på naturum. Glöm inte att det inte är tillåtet att gå utanför staketet, då försvinner fåglarna omgående! Örnarna är väldigt observanta fåglar som vid minsta lilla tar till skyarna om någon kommer nära. Kan du inte besöka gömslet på plats kan du kika på örnarna genom en webbkamera som är riktad mot platsen. Webbkameran är igång under utfodringsperioden. 

Hanverkarcafé i Marieholms bruk

Välkommen till Hantverkarcaféet i Marieholm! Ett charmigt och mysigt sommarcafé som ligger mitt i samhället. Här kan du njuta av en unik atmosfär som kombinerar hantverk med en härlig cafémiljö. På Hantverkarcaféet kan du sitta ner och koppla av med en kopp kaffe och något gott att äta samtidigt som du beundrar de vackra hantverksföremålen som finns utställda runtomkring. Här finns allt från keramik och smycken till trädgårdsdekorationer och textilier. Mycket är skapat av lokala konstnärer och hantverkare som arbetar med kärlek och passion för sitt hantverk. Även lokala gårdproducenter finns här bland utställarna.  Hantverkarcaféet är en välbesökt plats under sommaren och en fin dagsutflykt om du är i området under en längre tid. Så, om du är ute efter en mysig och inspirerande plats att sitta ner och koppla av på, eller om du vill handla unika hantverksföremål skapade med kärlek och passion, så är hantverkarcaféet i Marieholm det perfekta stället för dig!

Guidade turer med snöskor på Store mosse

Letar du efter en unik upplevelse? Leta inte mer, svaret har du här - snöskovandra på Store mosse! I Store mosse nationalpark kan du boka in guidade vandringar med snöskor. Vandringen kan göras året runt men det är under sommaren som turerna är återkommande. Att ge sig ut från de trygga lederna och spångarna kan för många vara lite skrämmande men här utlovas en rolig aktivitet som passar många. Här kommer vi riktigt när vitmossan, köttätande växter, fåglar och mycket mer av mossens flora och fauna. De guidade turerna kan göras i tre varianter - en kortare och två längre. Det finns en som riktar sig till den som bara vill prova på hur det känns. Denna tur är cirka en timme och kanske lagom för dig som är passerar mossen i farten. Men för dig som vill spendera timmar här kan vi rekommendera turen med bad i Vitgölen eller turen som tar dig ut bland mossens öar.  Låter detta lockande så är det kläder efter väder som gäller och vi påminner dig om att inte glömma kikaren, kanske någon av nationalparkens örnar seglar förbi.