Gnosjöandan som konstrunda

Gnosjöandan som konstrunda

2006 tolkades den berömda Gnosjöandan som konst. I ett samarbete mellan kommunen och det lokala näringslivet skapades sex konstverk som placerades ut i kommunens sex tätorter. Dessa konstverk är tillgängliga för alla och en perfekt runda för den konstintresserade som även tar dig runt i vår fina lilla kommun. 

Gnosjöandan för dig
Vi vill uppmana dig som besökare och invånare till att åka runt och besöka konstverken och fundera över vad Gnosjöandan betyder/är för dig? Kanske ger konstverken dig nya insikter om vad Gnosjöandan är och kan vara. Gör du detta och postar i sociala medier, glöm inte tagga dina bilder/inlägg med #Visitgnosjö och #gnosjöandan.

Följande konstverk finns runtom i kommunen:

1. Hillerstorp
Berså av Kerstin Hedström
"I Gnosjö tillverkas mängder av betydelsefulla föremål. Som en hyllning till tillverkarna, och till den historia tingen bär på, vill jag uppföra en berså av tusentals just de där finurliga och fantastiska sakerna; föremål av metall som tillverkas, och har tillverkats, i bygden."

2. Kulltorp
Kulltorparen av Gösta Wessel och Berit Almer
"Se upp när du färdas på Kykovägen! Här dyker Kulltorparen fram ur bröten vid vägens krök. Det gör han också när du färdas på Anderstorpsvägen. Denna energiska, arbetsamma inspiratör kliver fram ur skulpturens kaos och överraskar både barn och vuxna. Skulpturen är konstruerad så att den sedd ur vissa vinklar kan upplevas som en abstrakt skulptur. Ur andra vinklar framträder en streckgubbe – Kulltorparen."

3. Marieholm
Segel i samspel av Nigel Wells och Per Anders Carlsson
"Denna skulptur är ett försök att uttrycka Gnosjöandan på följande sätt: Tanken är att skulpturen ska placeras över vattenspegel (Marieholm) men den skulle också gå att placera på land. Skulpturen påminner om trollsländans vingar till utseende. Några ledord: rörelse, nätverk, samverkan, avknoppning, lätthet med styrka."

4. Nissafors
Meander av Pia Jonsson
"I mitt konstverk finns kopplingar till Nissan och vattnet som varit en viktig energikälla. Tanken är också att det ska vara en mötesplats för dem som bor på orten och en plats som man kan sitta och hänga på."

5. Åsenhöga
Toori – port till den magiska världen av Kethy S Bjesse
"Denna Toori stämmer väl överens med Gnosjöandan som någonting nytt och högaktuellt i denna tid av psykisk ohälsa. Att vara ”ett med naturen” genom att bejaka dess helande kraft och vårt andliga arv är tanken och syftet med detta utomhusverk. När vi träder in igenom Toorin, som är en port in i den magiska världen, närmar vi oss vårt ursprung och upplever därför ett lugn och en avstressande harmoni."

6. Gnosjö
Pussel av Björn Jäderås
"Det finns många olika skäl till varför Gnosjötrakten varit så framgångsrikt i företagande. Ett skäl tror jag är samarbete och detta har jag tagit fasta på. Det blev då ett pussel som ju förutsätter att de olika bitarna ”samarbetar”. Idén är att illustrera detta genom att olika pusselbitar får representera olika grupper i samhället. Det kan vara olika kommundelar, företag, föreningar, församlingar mfl. men också enskilda personer."

DSC01022