Föreningsliv

Stort engagemang och en mångfald av intressen

I Gnosjö kommun finns ett rikt och skiftande föreningsliv som erbjuder möjlighet till aktivitet och gemenskap. Här finns goda möjligheter för dig som söker något nytt att prova eller vill växa i ditt intresse och söker likasinnade att dela det med. I sann Gnosjöandan har människor på vår plats gått samman och tillsammans engagerat sig, varför vi på vår plats har ett brett och skiftande utbud av idrottsföreningar, kulturella föreningar, samhällsföreningar och religiösa föreningar.

Här finner du flera av våra föreningar där du kan engagera dig. Om du sakna en förening kan du starta upp en ny. Låt andra hitta sin passion för just det du brinner för!

Tips för dig som vill starta en ideell förening

Brinner du för något och vill samla likasinnade och nyfikna i en förening? Här hittar du mer information om hur man startar en förening och på vilket sätt kommunen kan hjälpa dig ekonomiskt. På kommunens hemsida finns också information om lotteritillstånd och ungdomsledarstipendium. Ni måste vara minst tre personer för att starta en ideell förening. Ni skriver ett förslag till stadgar. Sedan ska ni diskutera och besluta om stadgar och styrelse på föreningens första medlemsmöte. Skriv protokoll för mötet och ansök om organisationsnummer hos Skatteverket.     

En Tennisklubb med stort engagemang för Åsenhöga

Åsenhöga Tennisklubb är en av bygdens föreningar. Just tennis är en av anledningarna till att klubben finns. Vid Åsenhöga skola finns den bana som föreningen låtit bygga och förvalta under många år. Just nu har vi inga ordnade aktiviteter kring just tennis men banan är tillgänglig för alla som är intresserade. Under senare år har en rejäl uppfräschning ägt rum genom att banan målats om, ett nytt staket har kommit upp och all belysning bytts ut. Under kyliga vinterdagar är det föräldrar som på helt frivillig basis ser till att det blir möjligt att åka skridskor på tennisbanan.  Ett årligt arrangemang som klubben ligger bakom är Åsenhögaloppet som brukar äga rum i augusti-september. Där erbjuds fyra olika lopp: en knatterunda inne i byn och sedan erbjuds tre olika distanser att ta sig runt. Den korta på 2,6 km, mellanrundan på 4,3 km och den långa på 9,1 km. Tennisklubben ansvarar också för elljusspåret som har sin startplats strax nedanför skolan. Klubben försöker att hålla banan så fräsch som möjligt för att ge möjlighet till träning och rörelse på olika nivåer. Blir det vinter plockas snöskotern fram och det ordnas med skidspår längs de 2,6 kilometrarna. För några år sedan byttes samtliga belysningsarmaturer ut även längs elljusspåret. Allt blev möjligt därför att privatpersoner, familjer och företag var med och sponsrade stolpar längs banan. Gensvaret var enormt.

Klubben för alla med hundintresse

Gnosjö Brukshundklubb är en liten hundklubb som håller till i och omkring den gamla skolbyggnaden i Nissafors. Här erbjuder vi kurser året om för nyblivna hundägare och för de ekipage som tycker det är roligt att tävla och träna med hund. Klubben har en familjär anda och det vi tror är unikt med hundsporten är att vi alla kan umgås oavsett om vi är 12 eller 62! De kurser som bedrivs är valp- och vardagslydnadskurser, kurser inom hundsporterna rallylydnad, agility och hoopers, samt kurser där ägaren får lära sig att lita på sin hund när den får arbeta med sin nos: spår, specialsök och nosework. Utöver vår kursverksamhet genomför vi medlemsträffar av olika slag och mindre evenemang för att inspirera hundägare till att aktivera sina hundar.  

En mötesplats för alla med ett stort intresse för nationalparken och dess omgivningar.

Vi är en mångfasetterad förening med spännande, intressanta och lärorika månadsmöten och arrangemang. Är du intresserade av natur, kultur eller miljövård har du hittat rätt. Hos oss finns det plats för den som är nyfiken på ornitologi, botanik, insekter, geologi, hembygd, fotografering, vandring, vildmarksliv och annat som har med  nationalparken att göra.  Föreningen Store Mosse nationalpark är en ideell förening helt fristående från Länsstyrelsen och Naturvårdsverket. Och föreningens medlemmar är en stor resurs, som har byggt och hjälper till med att bygga leder i nationalparken.  Vi har ett brett register där vi hoppas att något eller några intressen skall falla dig i smaken. Föreningen har månadsmöten och arrangerar ofta spännande och intressanta exkursioner och resor. Föreningen Store Mosse nationalpark startades 1995 och i dag har vi omkring 160 medlemmar, men det finns plats för många fler. Årsavgiften är för närvarande endast 150 kr/år + 50 kr/år för varje tillkommande familjemedlem på samma adress.  Foto: Egert Fransson, Föreningen Store Mosse nationalpark.

Ett brassband för alla åldrar

Åsenhöga Brassband arrangerar årligen konserter och en och annan resa. I bandets repertoar förekommer såväl klassisk engelsk brassmusik, som mer moderna arrangemang. Åsenhöga Brassband grundades 1962 och har sedan 1973 dirigerats av Olof Forsberg, med outtröttligt och stort engagemang. Åldersskillnaden mellan den yngsta och äldsta bandmedlemmarna är ca 60 år. Bandet har ett stort engagemang i ungdomsverksamhet inom brassmusik, vilket möjliggörs av en lika stor andel mer erfarna musikanter i bandet. För de yngsta finns ett ungdomsband, Åsenhöga Youth Brass Band. Inga fasta åldersgränser förekommer, men vanligtvis börjar man i ÅBB i början av det år man fyller 14, men spelar fortsatt i ÅYBB.  Stor del av notarkivet är hämtat från Frälsningsarméns långa evangeliska tradition genom brassmusik. Inte sällan framträder bandet med inbjudna gäster, eller arrangerar konserter med gästande sångare, musiker, eller orkestrar. Bandet har sin hemvist i Equmeniakyrkan Åsenhöga där bandet ofta deltar i verksamheten. Under året brukar flera framträdanden ske, men stående konserter under året är Musik i sommarkvällen och Musik i juletid. Sedan 2001 deltar ÅBB och ÅYBB i SBBF:s svenska mästerskap i brassband, något som tillsammans med stöttning av dirigenter från våra nordiska grannländer starkt bidragit till bandets musikaliska utveckling. Resor, både inom och utom landets gränser, är återkommande inslag i bandets historia. Bandet har under åren varit på resor till både England, Norge, Tyskland, Italien, Österrike, Polen och Nordirland. 

Rörelseglädje för barn och vuxna

För alla våra pass gäller att alla deltar efter egen förmåga - du sätter själv ribban för vad du kan klara av. Vårt långsiktiga mål är att förbättra hälsan för våra medlemmar och fokusera på rörelseglädje för alla åldrar.  För våra barngrupper behövs anmälan: Liten&STOR-gympa innebär allsidig, rolig och motorisk träning där barnen får prova på olika sätt att röra sig och använda kropp och knopp. Att krypa, åla, springa, göra kullerbyttor - att ha kul helt enkelt. Både barn och vuxna är ombytta och alla gympar tillsammans på ett lekfullt sätt. Gympakidz är för barn födda 2017 som vill träna gympa och ha kul utan sin förälder. Här gör vi olika övningar, lekar, hinderbanor och annat skoj. Cirka 3 gånger/termin hjälper föräldrar till under passet.  Våra övriga gruppträningar är från årskurs 7 och uppåt. Även yngre barn kan delta men då endast i sällskap med vuxen. Pass vi har just nu är Cirkelfys, EFIT, Tabata och Gympamix. Vi tränar styrka, kondition och smidighet med den egna kroppen som motstånd men använder även gummiband, hantlar och stänger. Som medlem i Gymmix har du möjlighet att träna hos alla Gymmixföreningar i Sverige. Som medlem kan du vara med på hur många och vilka gruppträningspass du vill. Vi har pass i Gnosjö och Åsenhöga på måndagar, tisdagar och torsdagar. Ingen anmälning krävs!          

Gör livet som pensionär roligt och utvecklande

Välkommen till PRO- Sveriges största mötesplats för pensionärer! Här hittar du trevligt umgänge och ett brett utbud av aktiviteter och förmåner som  gör livet som pensionär roligt och utvecklande. I Sverige finns det cirka 270 000 medlemmar. I Gnosjö PRO är vi inte fullt så många deltagare men roligt och trivsamt har vi det. PRO i Gnosjö är en aktiv förening på många sätt. Föreningen har idag cirka 250 medlemmar. På PRO Gnosjös hemsida, länk nedan, går det att ladda ner aktuellt Programblad. Det går att läsa om våra aktiviteter, resor och kontaktuppgifter med mera. I PRO-medlemskapet ingår en mängd förmåner, till exempel medlemstidning, fri datasupport och fördelaktiga försäkringar. Utöver det har vi dessutom tagit fram förmånspaketet PRO Mervärde där vi samlar rabatter och erbjudanden bara för dig som är medlem! 

Pingstkyrkan i Gnosjö - öppen för dig!

Vi vill vara en oas dit varje Gnosjöbo kan komma, en gemenskap och en plats som förmedlar vidare allt det goda som vi får genom vår tro på Jesus. Sång och musik är för oss en viktig del i gudstjänsten och vi har flera olika sånggrupper, solister och musiker.Vi har gudstjänster för alla åldrar på söndagar klockan 10.00 då du också varmt välkommen. Då har vi även söndagsskola för barnen. Vi avslutar alltid med att dela livet, ibland glädje, ibland sorg med varandra över en kopp kaffe.Barn och unga ligger oss varmt om hjärtat. Vi har grupper på onsdagar för alla från förskoleklass och uppåt i åldrarna. På fredagar möts ungdomar på Fabriken, en träffpunkt vi har i en före detta metallfabrik.Församlingen har bedrivit Lyckeborgs förskola under 35 år. Den finns på samma tomt som vår kyrka. Många barn står i kö för att få en plats hos oss. Efter alla år har vi hunnit få ”barnbarn”, alltså barn vars förälder själv gått på förskolan som liten. Lite extra glädjande, förstås.Vi har ett nära samarbete med övriga församlingar i vårt samhälle och några gånger om året möts vi för att fira gudstjänst tillsammans. Det tycker vi är berikande.Vi ser fram emot att välkomna dig in i vår gemenskap i vår kyrka som är öppen för dig!

En komplett golfanläggning där möjligheterna och roliga utmaningar aldrig tar slut

Isaberg Golfklubb består av två vackra banor på sluttningarna runt Hammarsjön och Nissan i nordvästra delarna av kommunen. Banorna är lagom kuperade med böljande gröna fairways omgivna av ståtliga furor. Vilken som är bäst av Östra och Västra? Omöjligt att säga. Båda har sin distinkta karaktär och testar din spelstrategi samtidigt som de bjuder på hänförande vyer över omgivningarna och har samma höga skötsel och kvalitet. Östra har genom åren stått värd för många tävlingar på svenska tourerna men det är Västra som Annika Sörenstam valt som bana för Annika Invitational för Europas bästa juniortjejer 2021 och 2024. Västra får just nu en varsam renovering under banarkitekt Caspar Grauballes översyn. Ledordet är spelglädje med intressanta greenområden där avrinningsytor, svackor och vita bunkrar sätter signaturen. Isaberg är en komplett anläggning där möjligheterna och de roliga utmaningarna aldrig tar slut. Med tre stora övningsområden kan du utveckla varje del av ditt golfspel – själv eller med tränare. Korthålsbanan med sex hål är öppna för alla, även de utan Grönt Kort och där kan man även spela footgolf och discgolf. Golfen på Isaberg spänner över generationerna med barn i Golfäventyret, aktiv juniorverksamhet  och rikt klubbliv för vuxna och 65+ med tävlingar och samvaro varje vecka.

Välkommen till Gnosjös skönaste fiskeklubb!

Fk-fenan är en fiskeklubb som bildades 1977. Vi bedriver verksamhet genom tävlingar och klubbträffar. Klubben bedriver även fiskevård i de fiskvårdsområde vi har avtal med. Klubben har avtal med 6 fiskevårdsområden kring Gnosjö kommun, där vi även har fiskekort som klubb. Som medlem erbjuds du fritt fiske i de fiskevårdsområde som vi har avtal med, rabatterad båtplats vid brygga i Hären, klubbtävlingar, medlemskap i sportfiskarna och trevlig gemenskap med likasinnade. Välkommen som medlem.  För medlemskap kontakta fk.fenan@hotmail.com Vi ses vid vattnet!

Gambiska Kulturföreningen i Gnosjö och Gambiska Riksförbundet, med säte i Gnosjö

Gambiska kulturföreningen i Gnosjö Är en ideell kulturförening som är politiskt och religiöst obunden. Föreningen arbetar med kultur, Gambisk såväl som Svensk kultur och andra kulturer. Föreningen arbetar aktivt med barn och ungdomars samt kvinnors delaktighet i föreningslivet och samhället. Och för att bekämpa fördomar, diskriminering och rasism. Vem som helst kan söka medlemskap i Gambiska Kulturföreningen i Gnosjö så länge man inte motarbetar föreningens mål.  Gambiska Riksförbundet (GRF) med säte i Gnosjö Gambiska Riksförbundet är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Syftet med riksföreningen är att förena alla gambier i Sverige och skapa gemenskap. Målet för föreningens arbete är att samordna de olika medlemsorganisationerna i att anordna kultur- och fritidsaktiviteter för medlemmarna och att vara en del av den kulturella och sociala utvecklingen i Sverige. Föreningen arbetar för att ena Gambier och effektivisera Gambiska organisationer i Sverige. Och att knyta kontakter med organisationer och myndigheter i Sverige, Afrika och andra världsdelar.  Målet är att genom konstruktiva verksamheter skapa god kontakt och förståelse mellan medlemmarna och arbeta för demokrati, jämställdhet och tolerans. Föreningen syftar till att skapa ett forum för medlemmarnas intresse och uppmuntra till ett aktivt deltagande i samhällslivet samt att aktivt arbeta för att stödja de svagaste grupperna bland Gambier att hantera och förstå sin vardag.  Medlemskap i Gambiska Riksförbundet beviljas föreningar som är demokratiskt uppbyggda, samt godkänner föreningens stadgar och i övrigt vill verka för föreningens mål. Medlemskapet avser endast föreningar. Lokala avdelningar är medlemmar i Gambiska Riksförbundet, enskilda individer kan inte söka medlemskap på riksnivå. 

En ideell förening med stort intresse för idrott och friluftsliv!

Gnosjö FK är en förening med sin klubbstuga belägen i Töllstorp med närhet till den fina natur och rekreationsområde vi har i Gnosjö. Klubben har flera aktiva sektioner: längdskidåkning, MTB-cykling, triathlon, löpning och simning. För dessa sektioner finns för alla, förutom längdskidåkning, gemensamma träningar varje vecka. Sim- och MTB-sektionen bedriver även barn- och ungdomsträningar.  Tipspromenader ordnas på söndagar under vår och höst där utgångspunkten är GFK stugan där det även serveras våfflor. Det finns många motionsspår runt Töllstorpsområdet, allt från belysta spår mellan 500 m – 3,5 km samt obelysta banor upp till 7,5 km som kan förlängas med stigar. För ett antal år sedan anlades en belyst asfaltsslinga i den natursköna omgivningen, den är ca 2 km lång och är perfekt till både rullskidåkning, löpning och cykling. Den är även anpassad för funktionsnedsatta. Under vintertid spåras denna bana med längdskidspår. När det fallit tillräckligt mycket snö spåras även längre banor på motionsspåren. I anslutning till klubbstugan finns även ett flertal MTB slingor i olika längder och svårighetsgrader. Vandringsleden mellan Store mosse nationalpark och Isaberg passerar vår terräng och klubben har tillsyn över dessa. Varmt välkomna till Gnosjö FK!

Engagemang för Hillerstorp med omnejd

Hillerstorps samhällsförening är en ideell förening vars ändamål är att ta tillvara de intressen som medlemmarna i Hillerstorp med omnejd har. Föreningen samverkar med kommunala organ samt övriga föreningar och företag i samhället för att stimulera initiativ som gagnar bygden och dess utveckling. Föreningens syfte är att skapa gemenskap och engagemang bland invånarna och även verka för att göra området attraktivt för både invånare och besökare. Föreningen ansvarar för Hillerstorps hamn där föreningen bland annat arrangerar valborgsfirande, båtturer och julgransplundring. I hamnen finns båtplatser, iläggningsramp, ställplatser och servicebyggnad för gäster. Hamnen är en mötesplats för alla generationer med lekpark, skateboardramp samt grillplats med flertalet bänkar och sittplatser. Ifrån hamnen finns även en 1 kilometers upplyst promenadslinga med digital tipspromenad. Varmt välkomna att engagera dig i vår förening.

Marieholms samhällsförening stödjer det lokala kulturlivet

Marieholms samhällsförening har som ändamål att tillvarata de intressen som dess medlemmar i Marieholm med omnejd har. Föreningen ska skapa gemenskap och engagemang bland invånarna och även verka för att göra Marieholm attraktivt för både invånare och besökare. Exempel på aktiviteter som föreningen anordnar är valborgsfirande, motorträff, slåtterdagar och julmarknad. Föreningen är också en självklar samarbetspartner till Kulturarv Marieholm, Marieholmshantverkarna och Royalfest. I samhällsföreningen hjälps vi åt med att göra Marieholm till en attraktiv plats att bo och leva på.

Hamnkyrkan – en plats för alla åldrar

Det finns många kyrkor i vår närhet, men bara en Hamnkyrka.Vi är belägna på den vackraste platsen i Hillerstorps Hamn.   Hamnkyrkan startades 2007 då två olika kyrkor i Hillerstorp bildade en gemensam.I nuläget är vi ungefär 250 medlemmar. Vi har en pastor, en ungdomsledare och en fritidsledare och vi erbjuder olika aktiviteter utöver våra gudstjänster. Det finns exempelvis smågrupper för samtal, konserter av olika slag, barnsång, konfirmationsundervisning, Alphakurs och Café Gränden. Vi har även olika aktiviteter för barn och ungdomar, och vi driver en fritidsgård.  Du kan läsa mer om vad som finns på vår hemsida.  Vem som helst är välkommen till Hamnkyrkan och dess aktiviteter, oavsett om man är medlem eller inte. Vår kyrka är öppen för alla och en mötesplats för generationer. Dessutom är sång och musik ett stort inslag i våra gudstjänster. Har du inte möjlighet att besöka gudstjänsterna, så går de ofta att se på Youtube, antingen live eller i efterhand. Våra ledord är:Älska Jesus – Älska varandra – Älska andra. Känn dig alltid varmt välkommen till Hamnkyrkan.

Vill du synas här?

Är du med i en förening som är verksam i Gnosjö kommun och vill synas här?  Då du välkommen att kontakta samhällsutvecklaren på e-post: lina.gerdin@gnosjo.se