Tävlingsvärd för Årets Hantverk

Entreprenörskap på riktigt

01/03/2022

Torsdagen den 3 mars genomförs årets upplaga av Entreprenörskap på riktigt. En tävling där UF-företagen i Jönköpings län har möjlighet att tävla i en rad olika tävlingar med sina företag.

Precis som i vanlig ordning ställer Gnosjöandans Näringsliv tillsammans med Gnosjö kommun upp som tävlingsvärd i tävlingen Årets Hantverkare. Från Näringslivet sitter Göran Göhlin, ordförande, och Elin Elmersson, ledamot, i juryn.

I vanliga fall, när pandemier och andra oroligheter inte härjar, sker tävlingarna fysiskt under UF-företagens egen mässa på Elmia i Jönköping. I år, precis som förra året, sker tävlingarna digitalt och företagarna får möta juryn online. För att ta sig hela vägen till finalen i de regionala tävlingarna har företagen genomgått en rad olika delmoment.

Under torsdagen och den digitala versionen Entreprenörskap på riktigt får de bästa UF-företagen möta juryn och tävla om en plats på SM i Göteborg i maj. Under SM möts alla Sveriges toppföretag och tävlar i sin tur om en plats på EM. 

- Som ett led i att återta titeln som den mest företagsamma platsen i Sverige ser vi det som en självklarhet att satsa på våra unga företagare. Det är trots allt de som ska ta över, etablera och utveckla våra företag i framtiden, säger Göran Göhlin.

Pokal

Under flera år har Gnosjöandans Näringsliv tillsammans med Gnosjö kommun agerat tävlingsvärdar för just Årets Hantverk. Ett sätt att visa kommande generationer vad som behövs, och kommer behövas, i näringslivet samt en möjlighet att få möta framtidens entreprenörer.

De som deltar i tävlingen är UF-företag som säljer en kvalitativ vara eller tjänst som skapats för hand. I tävlingen bedömer juryn bland annat företagarens yrkesskicklighet i material, teknik och design samt hur vida tjänsten eller produkten är anpassad efter marknadens behov.

Elin drev själv ett UF-företag under gymnasietiden. Företaget tillverkade små klämmor för hörlurarna tillverkade i plåt. En resa som hon beskriver som krokig.

- Att driva UF-företag var absolut inte enkelt och att dessutom designa, tillverka och sälja en helt ny produkt var i mångt och mycket en utmaning. Trots utmaningarna med att vara företagare lockades jag av friheten och startade kort efter studenten ett eget företag. Den resan hoppas jag att fler vill göra, säger Elin Elmersson.

Vi hoppas att vi får se flera företag representera Gnosjöandan på SM i maj. Läs mer om UF-företagen från Gnosjöandans Kunskapscentrum.

 

Foto: Ung Företagsamhet Jönköping

UF Logo Svart Vit Cmyk

Flest UF-företagare finns i Gnosjö!

09/02/2022

I år driver 1618 gymnasielever UF-företag i Jönköpings län. Det motsvarar 498 UF-företag i länet varav 16 från Gnosjöandans Kunskapscentrum.

Läs merArrow-right
GNOSJO BRAND 210906 6110 Flare 4K

Gnosjö kommun – kommunen med lägst arbetslöshet bland utrikes födda

08/02/2022

Av länets 13 kommuner är Gnosjö kommun den kommun där arbetslösheten bland utrikes födda är lägst. Gnosjö kommun är samtidigt den kommun med flest antal utrikes födda invånare i länet. Här har 9 av 10 ett jobb.

Läs merArrow-right
GNOSJO BRAND 210906 8059 4K

Klimatklivet

07/02/2022

Klimatklivet är ett investeringsstöd för åtgärder som minskar de klimatpåverkande utsläppen. Vem som helst, förutom privatpersoner, kan söka stöd för sin investering.

Läs merArrow-right