De sätter Gnosjöandan på kartan

Unga företag i sann Gnosjöanda

04/03/2022

Under torsdagen tävlade ett stort gäng unga företagare från Jönköpings län om att bli det bästa UF-företaget i sin kategori. I olika kategorier tävlade man om att kamma hem den regionala titeln som det bästa företaget och således också en plats på SM i Göteborg i maj. Bland de vinnande företagen var inte bara ett, utan två, från Gnosjöandans Kunskapscentrum.

Som om det inte vore nog att skicka två av våra drivna företag till SM i Göteborg i maj så tog dessutom det ena av dem hem tre segrar och tävlar därmed i tre kategorier även under SM. Att Gnosjöandan föder nya entreprenörer är det ingen tvekan om. Och att även dem tänker nytt och hållbart är ingen överraskning.

Noll Deponi UF bestående Emil Falk, Lucas Rundén och Selma Hästmark kammade hem titelarna som Årets UF-företag, Årets ekologiskt hållbara UF-företag och Årets tjänst. Noll Deponi har hittat ett sätt att återvinna fönster i stället för att deponera dem.

Gnosjöandan 2

”För att återvinna Sveriges fönster har vi tagit fram en innovativ och unik lösning som knyter an till Gnosjöandan. Vi har byggt en maskin som krossar glaset i fönstret för att möjliggöra en separation av fönsterkarmen och glasrutan. Vidare betyder detta att vi minskar deponin med 50%.”

Men Noll Deponi får sällskap av ännu ett företag att representera Gnosjöandan på SM.

Kriskit UF som drivs av Milton Runberger, Adam Kvarnsund och Stefan Tram tog hem segern i kategorin Årets socialt hållbara UF-företag. Deras kriskit är en förberedelselåda innehållande allt som behövs vid en oförutsedd kris.

”Vår produkt är ett smidigt alternativ för dig som känner att du behöver rusta upp beredskapen där hemma. Lådan innehåller bland annat en vevradio, vattenreningstabletter, handsprit och värmeljus m.m. Ett kriskit är smidigt för dig som inte vill krångla till det med stora klumpiga beredskaps lådor.”

Med i varje kriskit finns vevradio med ficklampa och powerbank, vattenreningstabletter, alcogel, värmeljus och tändstickor samt MSB:s broschyr "När krisen eller kriget kommer". En produkt som samhället, inte minst i oroliga tider, efterfrågar på flera håll.

Vi är stolta över att våra drivna ungdomar är med och bygger framtidens näringsliv och samhälle. Nu ser vi fram emot att få poppa popcornen och heja fram våra företagare under SM.

 

Foto: Ung Företagsamhet, Kriskit UF

Ungforetagsamhet

Tävlingsvärd för Årets Hantverk

01/03/2022

Torsdagen den 3 mars genomförs årets upplaga av Entreprenörskap på riktigt. En tävling där UF-företagen i Jönköpings län har möjlighet att tävla i en rad olika tävlingar med sina företag.

Läs merArrow-right
UF Logo Svart Vit Cmyk

Flest UF-företagare finns i Gnosjö!

09/02/2022

I år driver 1618 gymnasielever UF-företag i Jönköpings län. Det motsvarar 498 UF-företag i länet varav 16 från Gnosjöandans Kunskapscentrum.

Läs merArrow-right
GNOSJO BRAND 210906 6110 Flare 4K

Gnosjö kommun – kommunen med lägst arbetslöshet bland utrikes födda

08/02/2022

Av länets 13 kommuner är Gnosjö kommun den kommun där arbetslösheten bland utrikes födda är lägst. Gnosjö kommun är samtidigt den kommun med flest antal utrikes födda invånare i länet. Här har 9 av 10 ett jobb.

Läs merArrow-right