Samverkan mellan Gnosjöandans näringsliv och skolan

NTA står för naturvetenskap och teknik för alla.

24/06/2024

NTA står för naturvetenskap och teknik för alla. Det är ett nationellt skolutvecklingsprogram som Gnosjö kommun varit med i sedan 2010. Det startade med årskurs 1-6 och efter en tid kom också förskoleklass och förskola igång. Sedan något år tillbaka är även högstadiet i Hillerstorp med.

Sara Lundmark, lärare på Hillerstorpsskolan, är samordnare för NTA i grundskolan. Hon berättar att NTA har en stor betydelse för att säkerställa en likvärdig Naturvetenskap/Teknik-undervisning i kommunen.

- Det blir en också en riktad och konkret kompetensutveckling för pedagoger, säger Sara Lundmark.

Sara AI

Skolutvecklingsprogrammet erbjuder teman som utgår från ett eller fler av ämnena biologi, fysik, kemi, teknik och matematik. Varje tema omfattar en utbildning, en lärarhandledning och material till undervisningen.

Näringslivet spelar stor roll

NTA strävar efter samverkan med det lokala näringslivet, och i Gnosjö kommun är det verklighet.

- Det var tack vare sponsring från Gnosjöandans näringsliv som vi kunde satsa brett och stort redan från starten. Temalådorna med allt material kostar mycket pengar, säger Sara Lundmark.

Cyklar

Årskurs 1-6 brukar också åka till lokala företag på ett studiebesök för att få mer förståelse för vad de egentligen har lärt sig. Sara Lundmark berättar att de kallar det för "Skolan utanför väggarna". 

- De ska få se att det vi gör i klassrummet inte bara är "skolkunskap". Det görs på riktigt, i verkligheten, fortsätter hon. Det är en häftig känsla att få se det som vi har gjort i liten skala i klassrummet pågå ute på en stor industri i vårt närområde.

Eleverna i årskurs 5 på Hillerstorpsskolan har under våren arbetat med temat "Rörelse och konstruktion" och besök Swede-Wheel i Hillerstorp.

Elever

Åvikenskolans elever i åk 5 har även de läst temat ”Rörelse och konstruktion”. Ett uppskattat studiebesök på Falks Metall gick av stapeln för några veckor sedan.

- Att arbeta med NTA gör verkligen skillnad! Våra barn blir vana att jobba med ett naturvetenskapligt förhållningssätt, säger Sara Lundmark. NTA-elevers resultat på nationella prov ökar med så mycket som ett helt betygssteg jämfört med elever som inte har tillgång till skolutvecklingsprogrammet NTA.

-Jag är jättetacksam över att få jobba i en kommun där alla, kommunen & näringslivet, tycker detta är viktigt och är delaktiga på resan, avslutar Sara.

20240612 161348

Årets företagare i Gnosjö UngDrive AB

12/06/2024

UngDrive AB utses till Årets företagare i Gnosjö kommun av organisationen Företagarna

Läs merArrow-right
Science Park Innovationsprogram

Utveckla din förmåga att driva innovationsarbete!

11/06/2024

Vill du och ditt företag bli bättre förberedda i en föränderlig värld? Science Park erbjuder i höst fyra halvdagar att kostnadsfritt lära dig mer om att fånga framtidens möjligheter!

Läs merArrow-right
Thulebild

Thule tilldelas prestigefyllt pris

04/06/2024

Red Dot Design Award är en av världens största designutmärkelse. Internationellt är Red Dot ett av de mest eftertraktade kvalitetsmärkena ett företag kan erhålla.

Läs merArrow-right
Gnosjo Brand 210904 2767

Bäst företagsklimat i Jönköpings län enligt Svenskt Näringslivs enkät

21/05/2024

Bäst företagsklimat i Jönköpings län enligt Svenskt Näringslivs enkät

Läs merArrow-right